AKTUELNO

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, rekao je da su pripadnici specijalne kosovske policije pod punim naoružanjem upali danas u prostorije srpske opštine Klokot i tom prilikom uhapsili gradonačelnika Božidara Dejanovića.

- Dejanović je pod policijskom pratnjom sproveden u Prištinu i njemu je određeno zadržavanje od 48 sati. On je uhapšen bez ikakvog pravnog osnova ili valјanih dokaza, a neposredno nakon njega uhapšen je i Dejan Vlajković, direktor odelјenja za Urbanizam opštine Klokot - kazao je Petković i dodao:

- Kancelarija za Kosovo i Metohiju već je obezbedila pravnog zastupnika Dejanoviću i Vlajkoviću, a o postupanju prema njima obavestili smo sve relevantne međunarodne institucije.

Prema Petkovićevim rečima, prilikom upada u prostorije opštine, specijalne snage kosovske policije izvršili su premetačinu, a u nastavku akcije upali su i u nekoliko srpskih kuća u kojima žive politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije.

- Najoštrije osuđujemo represiju i hapšenje srpskog gradonačelnika opštine Klokot i zastrašivanje i odmazdu nad zaposlenima u zgradi opštine - rekao je Petković i dodao:

- Ovakvo brutalno ponašanje kosovske policije predstavlјa nastavak pritiska i ugnjetavanja kojem su kontinuirano izloženi srpski predstavnici na teritoriji Kosova i Metohije, kao i vid zastrašivanja naroda i slanja poruke da za njih nema mira i normalnog života.

Kako kaže direktor Kancelarije za KiM, po sredi je očigledna namera udara i pritiska na izbornu volјu građana u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

- Toj vrsti pritisaka srpski narod je bio izložen ne samo tokom izborne kampanje nego očigledno još snažnije u periodu nakon izbora - rekao je Petković.

On ističe da je nedopustivo da neko baca senku na ubedlјivu i istorijsku pobedu Srpske liste koja je nesporna i koja je osvojila 96,14 odsto glasova srpskog stanovništa na Kosovu I Metohiji.

- Svakoga dana svedoci smo brojnih vesti i video priloga o brutalnim izbornim manipulacijama od strane albanskih političkih predstavnika koji bi sada očigledno želeli da svoje izborne mahinacije zamaskiraju napadom na Srbe i predstavnike Srpske liste - rekao je Petković i zaključio:

- Takve scenarije napada i brutalnog obračuna sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji nećemo dozvoliti i zbot toga tražimo hitnu i odlučnu reakciju relevantnih međunarodnih organizacija kao i Brisela.

#Petar Petković