AKTUELNO

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma razgovarao je, tokom zvanične posete Egiptu, sa guvernerom najveće i najpoznatije egipatske regije Giza, generalom Ahmetom Hafezom.

Marković je rekao da je ovo bila, u političkom smislu, njegova najuspešnija poseta Egiptu do sada.

Foto: JS

“Egipat je jedna od ekonomski najjačih država na Bliskom istoku. I kao što Srbija drži stabilnost na Balkanu, tako Egipat drži stabilnost na Bliskom istoku. Treba da pojačamo ekonomsku saradnju između Srbije i Egipta, jer bez ekonomije, bez fabrika i bez međunarodne saradnje nema dobre budućnosti. Prijateljstvo Srbije i Egipta ima svoju istoriju i simboliku, ali svaki naš razgovor mora da donese pozitivan izveštaj za bolji život građana Srbije i Egipta. Vi se nalazite na čelu regije koja ima 10 000 000 stanovnika, a Srbija ima 7 000 000 i onda Vam je jasno koliko je ovaj sastanak značajan za nas. Ja vam prenosim pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića zahvaljujući kome je Srbija stala na ekonomski zdrave noge”, rekao je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma u Gizi, u razgovoru sa guvernerom regije Giza generalnom Ahmetom  Hafezom.

Foto: JS

“Ja volim Egipat i to pokazuje i činjenica da se u jedinom muzeju voštanih figura u jugozapadnoj Evropi, u Jagodini, nalaze voštane figure nekadašnjeg i sadašnjeg predsednika Egipta, Gamala Abdela Nasera i El Sisija”, rekao je Marković i ocenio da bi trebalo povećati broj letova na relaciji Beograd – Kairo.

Marković je pozvao svog domaćina u Gizi da bude njegov gost u Hurgadi gde će od 11. do 17. aprila boraviti delegacija iz Srbije u kojoj će biti 100 lekara i zdravstvenih radnika iz cele Srbije. Marković je generala Hafeza pozvao da sa privrednom delegacijom poseti Srbiju.

GENERAL AHMET HAFEZ: EGIPAT JE BEZBEDNA ZEMLJA

Foto: JS

“Podržavam Vaše predloge da Srbija i Egipat pojačaju ekonomsku saradnju. Ono što je važno reći kao poruku srpskim i svim turistima da je Egipat bezbedna zemlja. Bezbednost turističkih destinacija u Egiptu, od kojih su najpoznatije upravo u regiji Gize, je  stoprocentna. Egipat doživljava svoj bezbednosni i ekonomski prosperitet”, rekao je general Ahmet Hafez u razgovoru sa predsednikom Jedinstvene Srbije, narodnim poslanikom i predsednikom Skupštine grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom.

Hafez je prhvatio Markovićev predlog da sa delegacijom privrednika poseti Srbiju kao i da bude gost srpskoj delegaciji prilikom posete Hurgadi.

Giza je inače egipatska regija u kojoj se nalazi grobni kompleks egipatskih kraljeva i hramova, koji se sastoji od Velike sfinge, velikih piramida, brojnih drugh priramida i hramova, kao i najstariji obelisk na svetu. U srpskoj delegaciji bili su i narodni poslanik Života Starčević, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević i ambasador Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović.

#Dragan Marković Palma