AKTUELNO

Zadržavanje makroekonomske stabilnosti, nastavak fiskalne konsolidacije, dugoročno održive reforme, kao i fokusiranje na dalji ekonomski razvoj, podršku malim i srednjim preduzećima, biće najveći izazovi nove vlade Srbije, izjavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

"Što se tempa tiče, najteži deo puta bilo je 'okrenuti taj brod od te sante leda' i sada je realno da mi moramo brže u dalje ekonomske uspehe, a svakako treba da se fokusiramo na reformu pravosuđa, da bismo napravili jedan transparentan, brži, efikasniji sistem", rekla je Brnabić.

Ministarka kaže da do sada nije razgovarala sa dosadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem o njegovom nasledniku, "jer je bilo važnijih stvari i fokusirana je na svoj posao", ali i da, "ako joj ponudi to mesto, onda će razgovarati na tome".

Potvrdivši da je "moguće da je ona u ovom trenutku u igri kao jedno od imena za premijera", Brnabić je istakla da su žene u ovoj vladi dokazale koliko su žene spremne da vode ozbiljne resore, "a u jednom trenutku svakako i vladu".

Foto: Tanjug

Osvrćući se na današnji dan koji označava početak pune primene Zakona o opštem upravnom postupku, ministarka je ukazala da je završeno povezivanje šest institucija sa 80 odsto baze podataka građana, kao i obuka svih lokalnih samouprava, te se dosta radi na tome kako bi to zaživelo.

"Važno je da svi poštujemo taj zakon, usvojen u mandatu prethodne vlade, koji je par ekselans reformski, prvi zakon koji kaže da je država servis građana, a ne građani njeni kuriri. Svi moramo da promenimo mentalitet državne uprave, da smo mi ovde za građane, koji nas plaćaju", smatra Brnabić.

Kada je reč o otvaranju Centra za istraživanje i razvoj nemačke kompanije Kontinental u Novom Sadu, Brnabić ocenjuje da to ima izuzetan značaj, jer, kako podvlači, svaki razvojni centar pravi jedan eko-sistem- obrazovanja, startap kompanija, inovacija.

"I nije važan sam po sebi, već pravi okruženje koje pomaže celoj Srbiji da se izdigne. To je razvojni centar, koji će umnogome upošljavati elektro i mašinske inžinjere, ne samo softver i to je jako bitno", rekla je Brnabić, navodeći da je premijer Vučić sa svojim timom dugo radio na tome, a ona delom učestvovala u razgovorima.

"Dolazak Kontinentala u Srbiju ima ogroman značaj. Svaki razvojni centar pravi jedan eko-sistem, obrazovanja, startap kompanija, inovacija i nije važan sam po sebi, već pravi okruženje koje pomaže celoj Srbiji da se izdigne", rekla je Brnabić.

#Ana Brnabić

#Srbija

#Vlada

'