AKTUELNO

Ministarstvo za brigu o selu danas je, povodom Međunarodnog dana žena, upriličilo svečani prijem u Palati Srbija za deset uvaženih dama, predstavnica ženskih zadruga koje posluju na teritoriji Republike Srbije.

Domaćin skupa bio je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, zajedno sa predsednikom Akademijskog odbora za selo SANU i kopredsednikom Nacionalnog tima za preporod sela Srbije akademikom Draganom Škorićem.

Ministarstvo za brigu o selu u prvoj godini svog postojanja priprema niz programa za poboljšanje uslova života i rada u selima Srbije, a jedan od pravaca delovanja biće usmeren upravo osnaživanje dragocene uloge žene u opstanku i revitalizaciji seoskih sredina.

Foto: Risto Kostov

Ministar je pojasnio da će se briga o ženama na selu pre svega zasnivati na izjednačavanju položaja žena koje žele da zasnuju porodicu na selu sa ženama koje su u radnom odnosu „da mlada žena na trudničkom i porodiljskom odsustvu ima ista prava na pripadajuća primanja kao mlada žena u tom statusu u radnom odnosu. Isto tako predložićemo set ekonomskih mera koje direktno pozitivno diskriminišu ženske zadruge i olakšavaju im poslovanje - umanjenje stope PDVa, kako bi bile konkurentne, zatim da neke zadruge budu oslobođene svih poreza, doprinosa, taksi, sem doprinosa za penzijsko-invalidsko i socijalno osiguranje. Takođe predložićemo mere iz sfere društvene odgovornosti, da određeni proizvodi budu označeni na poseban način i da kupovinom tih proizvoda dajemo „vetar u leđa“ formiranju i uspešnom poslovanju tih zadruga.“ rekao je ministar.

Foto: Risto Kostov

Predstavnice ženskih zadruga iz sela iz okoline Ražnja, Boljevca, Babušnice, Kosjerića, Užica, Pirota, Svilajnca, Inđije, Bačkog Petrovca zahvalile su ministru, a direktorka ženske zadruge iz Babušnice izjavila je „Našoj zadruzi je pomoć države bila od izuzetnog značaja, žene iz Babušnice dobile su priliku da rade u svojim domaćinstvima i proizvedu organsko povrće od koga prave finalne proizvode, koje preko zadruge svi zajednički plasiramo.“

Program "500 zadruga u 500 sela" pokazao je da je jačanje zadrugarstva uspešan model za napredak sitnih poljoprivrednih gazdinstava, koji udruženi lakše opstaju i imaju šansu da stignu do sigurnog plasmana proizvoda, subvencija, povoljnih kredita za ulaganje u proizvodnju, a u prilog tom, i u svetu popularnom obliku organizovanja, govori broj od čak 828 novoosnovanih zadruga u Srbiji od 2017. godine do danas i 152 zadruge pomognute bespovratnim sredstvima iz Budžeta Republike Srbije.

Tim programom sa 14,7 miliona dinara podržane su 2 ženske zadruge, od ukupno 10 koje aktivno posluju u našoj zemlji, a značajno je da taj broj iz dana u dan raste jer žene, koje su stub života u seoskim sredinama, kroz zadrugarstvo ekonomski i socijalno osnažuju kako svoj položaj, tako i lokalnu zajednicu u celini.

Ove godine nastavlja se podrška zadrugama nedavno usvojenim PROGRAMOM PODRŠKE RAZVOJU ZADRUGARSTVA DODELOM BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA UNAPREĐENjE POSLOVANjA I TEHNOLOŠKI RAZVOJ ZADRUGA NA ČITAVOJ TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE i očekuje se da među projektima zadruga bude što više ženskih zemljoradničkih, poljoprivrednih, socijalnih, zanatskih i turističkih zadruga.Akademik je na današnji dan podsetio "Treba da omogućimo da žene budu srećne i ostanu vredne, da rađaju i da ih stimulišemo na to".

#8. mart

#Milan Krkobabić