AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da su tužilaštvu dostavljena imena zaposlenih u MUP-u koji su kako je rekao, kršili zakon i zloupotrebljavali sistem prisluškujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članove njegove porodice.

Kada su prisluškivanja počela, nismo znali da se dešavaju i mogu da kažem da zbog toga osećam jednu vrstu odgovornosti, izjavio je za TV Pink Igor Bečić, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

- Odbor ima mogućnost i ovlašćenja da kontroliše službe bezbednosti, u ovom slučaju BIA, VOA i VBA. Nismo imali mogućnost da to radimo u MUP, ali smo znali da postoji odeljenje u kojem postoji određena oprema koja je pružala tu mogućnost. Odgovorno tvrdim da se u navedene tri agencije radilo po zakonu i da smo, uz brojne provere, mogli da budemo sigurni da se u svakom trenutku radi u skladu sa zakonom – izjavio je Bečić.

Foto: TV Pink Printscreen

Predistražni postupak je, podseća, pokrenut i daće odgovore na pitanja ko se usudio da zloupotrebi službeni položaj.

- Imamo saznanja da je reč o većem broju lica, čak i visokim funkcionerima MUP, kojima su određeni operativci nosili transkripte, čak 1.572 transkripta. Svi ti funkcioneri pali su na poligrafu i time je jasno stavljeno do znanja da su oni na neki način umešani. Imali smo umešanog i predsednika Saveza (predsednik FSS Slaviša Kokeza) koji je takođe odbio poligraf. Ako neko odbije da odgovori na samo jedno pitanje – da li je znao nešto u planiranju likvidacije predsednika Vučića, to mi je dovoljno da čujem – kaže Bečić.

Ističe da je očigledna sprega mafije sa određenim centrima moći iz opozicije, ali i sa inostranim faktorom.

Penzionisani pukovnik Vojnoobaveštajne službe Tomislav Đurin kaže da je izvršen policijski udar unutar vrha MUP jer je tajno, bez znanja ministra Nebojše Stefanovića, formirana ekipa koja je sada podvrgnuta ispitivanjima.

- Veoma je teško ovo dokazati, kao i špijunažu – kaže Đurin.

Foto: TV Pink Printscreen

Predrag Jeremić, urednik portal Embargo, kaže da ima samo jednu dilemu: da li su umešani radili to što su radili samo da bi poboljšali svoj status, ili su to radili po nalogu spolja.

- Nesumnjivo je da su uradili to što su uradili i dobro je što javno nisu saopštena nikakva imena nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost jer je to posao tužioca – kaže Jeremić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Igor Bečić

#Predrag Jeremić

#Tomislav Đurin