AKTUELNO

Delegacije Beogrda i PriŠtine sastale su se u Briselu prvi put 8. marta 2011. godine u okviru tehničkog dijaloga kome posreduje EU, u narednih deset godina dijalog je proŠao je kroz više faza, ali i blokada, menjani su pregovarači i formati, a među postignutim dogovorima i dalje postoje oni, na prvom mestu Zajednica srpskih opština, koji još čekaju svoju implementaciju.

Nakon što je 2010. godine EU dobila mandat od UN da posreduje u dijalogu Beogrda i Prištine, prvi tehnički dijalog započet je u martu 2011. godine.

Foto: Pixabay.com

Na čelu delegacije Beogrda nalazaio se Borislav Stefanović, prištinsku delegaciju predvodila je Edita Tahiri, a i ume EU pregovorima je posredovao savetnik u Evropskoj službi za spoljne poslove, Robert Kuper.

Tokom godinu dana, koliko je trajao početni tehnički dijalog Beogrda i Prištine, došlo je do dogovora o slobodi kretanja, o matičnim i katastarskim knjigama, carniskim pečatima, priznaju diploma i zajedničkom upravljnju administrativnim prelazima.

Nakon izbora i promene vlasti u Srbiji, 2012. godine, dijalog Beograda i Prištine ušao je u novu fazu kada je sa tehničkog podignut na visoki politički nivo.

Delegacije Beograda i Prištine predvodili su premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači, a pregovorima je posredovala prva šefica EU diplomatije, Ketrin Ešton.

Foto: Fonet

Tokom ove faze dijaloga, 19. aprila 2013. godine potpisan je Briselski sporazum kojim su se dve starne dogovorile integraciju pravosuđa kao i policijskih i bezbednosnih struktura na Kosovu, dogovoreno je forimiranje Zajednice srpskih opština, kao i održavanje loklanih izbora na Kosovu i međusobno neometanje na putu evrointegracija.

Prištinska strana do današnjeg dana nije ispunila svoju obavezu iz ovog sporazuma i formirala ZSO.

Tokom ove faze dijaloga postignuti su i načelni dogovori o telekomunikacijma, energetici kao i dogovor o principima posete srpskih zvaničnika teritoriji Kosova.
Tadašnja šefica EU diplomatije, Ketrin Ešton, već je krajem 2013. godine najviljvala potpisivanje ''novog sporazuma'' o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a Briselski sporazum je nazivan i kao ''prvi sporazum'' o principima normalzacije odnosa dve strane.

Početkom 2015. godine dolazi do nove faze u dijalogu Beograda i Prištine i do promene sva tri glavna aktera.

Federika Mogerini menja Ketrin Eštion na mestu šefice EU diplomatije, a samim tim i glavnog posrednika u dijalogu Beogrda i Prištine.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Delegaciju Beograda ovoga puta predvodi novi premijer, Aleksandar Vučić, a Prštinu Isa Mustafa. Kao najznačajniji uspeh ove faze dijaloga vidi se dogovor iz avgusta 2015. godine koji je trebalo da se premosti blokade u primeni posrazuma o ZSO, energetici i komunikacijama, kao i sporazum o otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Foto: Beta AP

Iako je Federika Mogerini početkom 2018. godine najvaljivala da će do kraja njenog madata biti moguće postići pravnoobavezujući sporazum o svim otvorenim pitanjima između Beogrda i Prištine, do toga nije došlo.

Umesto sporazuma, Priština je u novembru 2018. godine uvela takse na robu iz Centralne Srbije što je dobvelo do, za sada, najduže bolokade u dijalogu Beogrda i Prištine.

Beograd je odbijao da učetvuje u nastavku dijaloga sve do ukidanja taksi do čega je došlo nakon američkog pritiska na Prištinu početkom 2020 godine.

U međuvremenu, Federiku Mogerini je na mestu šefa diplomatije EU zamenio Žosep Borelj, a Savet EU je početkom aprila 2020. godine imenovo specijalnog predstavnika EU za dijaloga Beogrda i Prištine, Miroslava Lajčka.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dijalog Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, obnovljen je u julu 2020. godine kada su se u Briselu sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premjer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti, koji je u pregovorima zamenio Hašima Tačija nakon što je Tači optužen za ratne zločine pred Specijalnim sudom u Hagu.

Foto: Tanjug/Instagram.com/buducnostsrbijeav

Nova faza dijaloga započeta je razgovorima o nestalim i raseljenim licima i ekonomiji, a zatimi i o međusobnim finasijiskim potraživanjima, imovini i manjinskim zajednicama što je podrazumevalo ponovno instsiranje na odgovornosti Prištine da formira dogovorenu Zajednicu srpskih opština.

ZSO je i ovoga puta bila ''kamen spoticanja'' za dijalog zbog neogućnosti prištinskih političkih aktera da se dogovore oko ispunjavanja obaveze preuzete još 2013. godine.

Ubrzo dolazi i do pada vlade Avdulaha Hotija i novih izbora na Kosovu, zbog čega se nastavak dijaooga Beogrda i Prištine u Briselu očekuje u maju 2021. godine.
Iako je specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, na početku svog jednogodišnjeg mandata, u apriliu 2020. godine, najavio mogućnost postizanja sveobuhvatnog dogovora u ''narednim mescima'', EU trenutno radi na produžetku njegovog mandata kako bi i u narednoj godini mogao da nastavi da posreduje u dijalogu Beogrda i Prištine.

#Beograd

#Brisel

#Dijalog

#Priština