AKTUELNO

Veoma je važan odnos države i crkve, jer kada ne streme zajedničkim ciljevima i ne rade zajedno onda je Srbija rastrzana i slaba i laka meta ne samo za svakog orla, već i vranu koja se na nju nameri, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prvi zvanični sastanak predsednika Srbije Alekandra Vučića i novoizabranog patrijrha SPC Porfirija održan je u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Nako završenog sastanaka, predsednik Vučić je rekao da je glavna tema sastanaka sa novim patrijarhom bila odnos države i crkve.

-Razgovarali smo o položaju našeg naroda i crkve u celom regionu i dogovorili smo se da država još više i još snažnije pomogne i obnovu naših hramova i svetinja svuda gde deluje SPC - rekao je predsednik.

-Da istovremeno pokušamo da razumemo jedni druge i ono gde ne mislimo isto takve stvari rešavamo dijalogom i rečima koje bi smirivale svaku vrstu strasti a da ne koristimo rečnik uvreda i napada - dodaje.

-Kada država i crkva imaju iste ciljeve onda Srbija bude prva u Evropi po mnogim pitanjima - ističe.

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da se pre svega zahvalio predsedniku na prisustvu na njegovom ustoličenju i na rečeima koje mu je uputio.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

-Naglasio sam predsedniku da nisam političar jer mislim da je crkva saborni organizam koji ima cilj da sabira, da gradi mostove, da otupljuje oštrice i prevazilazi polarizaciju - rekao je Porfirije.

-Nagalsio sam i to da često mi ne biramo okolnosti, ne kreiramo ih često nego su one izraz promisla Božijeg - dodaje.

Kako kaže iz tog razloga nemamo prava da se žalimo nego treba da ''zasučemo rukave'' i da rešavamo zadatke.

- Naravno da sam i ovom prilikom rekao i ono što je izraz čitavog sabora SPC da ćemo činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što bolje ali en na uštrb drugog naroda, svesni da dijalogom možemo prepoznati vrednosti jedni kod drugih i stvoriti preduslov za prevazilaženje iskušenja - naglašava patrijarh.

"Pred nama težak period, cilj nam je da sačuvamo mir"

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Vučić je rekao da svakako sve što nam predstoji nije lako i jednostavno.

- Ako znate američku poziciju dovoljno je da pročitate čestitku nama i čestitku Prištini, pa da shvatite. Razume se da ćemo mi biti pod pritiskom - kaže Vučić, dodajući da to nije krivica ove vlade niti predsednika.

- Nama ostaje da gledamo da čuvamo mir, da razgovaramo, razume se da dijalog nastavimo davodimo pod pokroviteljstvom Lajčaka - kaže on.

Kako kaže, ako oni misle da ćemo se lako odreći onoga što je naše, kažem im da su se prevarili.

Što se tiče tuče srednjoškolaca u opštini Grdelica, rekao je da shvatite da je u tome učestvovao vrh albanske samoproklanovane države.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Imam problem sa tim kada strani predstavnici se umešaju i počnu da lažu svetsku javnost - kaže Vučić.

-Srbija je zemlja ponosnog naroda i Srbija ih pristiže i za godinu dana ih je više stigla nego u prethodnih 10 - dodaje i poručuje da Srbija nije vreća za udaranje odpozadi.

Kaže da neće dozvoliti da se unižavaju Srbija i njeni građani i da za takve laži da će dobijati adekvatan odgovor

Patrijarh jegovoreći o filmu ''Dara iz jasenovca'' rekao da je važno da je po prvi put srpska kinematografija progovorila filmskim šapatom o nečemu što je bilo prikriveno maglom zaborava.

- Za nas je Jasenovac prostor u kojem kao crkva pokušavamo skromno ali dostojanstveno organizujemo mesto molitve i ono to jeste - istakao je Porfirije.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da pojedini mopozicioni mediji ne znaju šta zameraju Jovanjici, kao ni oni iz Evropskog parlamenta.

Govoreći o "slučaju Rašić", predsednik je poručio:

- Da me ponižavaju kojekakvi fićfirići... Mene mogu, ali ne dozvoljavam da unižavate Srbiju. Dobićete adekvatan odgovor, a to je istina - rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić