AKTUELNO

Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu počinje da se primenjuej od 12. marta 2021.

Inače, na udaru ovog Zakona naći će se oni u koje se posumnja da za najviše tri godine imaju razliku od 150 hiljada evra uvećanja imovine od prijavljenih podataka. 

Ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu, ostaće bez tri četvrtine te vrednosti, a ako sud utvrdi da je imovina stečena krivičnim delom, biće mu oduzet celokupni imetak.

Milenko Jovanov potpresednik SNS kaže za emisiju Odmotavanje ne TV Vesti kaže da je ovakav zakon neophodan.

-Očekuju se sada neki male dopune i neke sitne stvari. Moramo da obučimo i ljude da rade analizu imovine. Mi se bližimo početku primene ovog zakona. O tome se često pričalo. Mi iz SNS-a smatramo da je važno da se istraži pitanje imovine pojedinaca a poenta ovog zakona je da nismo svi isiti. Radujem se da ćemo doći do odgovora na pitanje ko je kako stekao imovinu. Nenormalno je da nam je zemlja pokradena. Imali smo likove u pocepanim patikama, a onda su postali vlasnici hotela, televizija i slično – kaže Jovanov.

Predrag Savić advokat kaže da je zakon trebao mnogo ranije da se usvoji.

-Ja sam u suštini bio skeptik i inisam očekivao da će ovakav zakon donese, jer su svi koji su trebalo o njemu da odlučuju su pomošljali šta bi se desilo da se oni nađu na udaru. Zakon je potreban za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala – smatra Savić.

#Zakon