AKTUELNO

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetio je danas Bač, pograničnu opštinu u Južnobačkom upravnom okrugu.

Radnom sastanku u opštini Bač prisustvovali su predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Dragan Škorić, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, profesori Novosadskog poljoprivrednog fakulteta prof.dr Zoran Keserović, agroekonomski analitičar Branislav Gulan, rukovodstvo opštine Bač, poljoprivredne službe opština južnobačkog upravnog okruga, kao i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, direktori i članovi zadruga pomenutog okruga.

Neposredni povod bilo je predstavljanje nedavno usvojenog „Programa podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Republike Srbije“

-Ova mala pogranična opština pravi je primer, ovde su već uložena sredstva u tri zadruge i sve odlično posluju. Novi program pomoći zadrugama biće objavljen krajem marta, pola milijarde dinara je na raspolaganju za stare i novoformirane zadruge. Zadrugari spremajte se!“ – poručio je ministar.

Ovo je prvi u nizu programa koje će Ministarstvo za brigu o selu sprovoditi u toku 2021. godine, a prema uslovima programa i javnog konkursa koji će biti uskoro objavljen novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge mogu da računaju na maksimalan iznos bespovratnih sredstava do 7,5 miliona dinara po jednoj zadruzi, dok će za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge biti izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi.

Foto: Beta/Emil Vaš

Novina programa su zemljoradničke ili poljoprivredne zadruge čija je registrovana delatnost bavljenje seoskim turizmom; zemljoradničke ili poljoprivredne zadruge čija je registrovana delatnost proizvodnja predmeta ili delatnost obavljanja starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti kao i zadruge čiji su osnivači pripadnici osetljivih društvenih grupa, sa registrovanom delatnošću iz oblasti zemljoradnje, poljoprivrede, proizvodnje predmeta, obavljanja starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti. Za ove tri vrste zadruga predviđen je iznos do 7,5 miliona dinara.

Predsednik opštine Steva Panić izrazio je veliko zadovoljstvo što je ministar posetio opštinu Bač i izjavio da je poljoprivreda značajan faktor za opstanak seoskih sredina i da su ulaganja u zadruge dragocena.

Akademik Škorić je rekao da je došlo vreme da menjamo stvari na selu.“Treba da stavimo i poljoprivredu i turizam i prirodne potencijale u funkciju razvoja sela Srbije“

Nakon sastanka ministar je sa svojim saradnicima obišao zadružne kapacitete ZZ „Bač“ jedne od tri zadruge u ovoj opštini koja je dobila bespovratna sredstva iz Programa Vlade Republike Srbije namenjenog zadrugama. Ovoj zadruzi osnovanoj davne 1946. godine, koja ima 78 članova i čak 350 kooperanata, a pretežno se bavi ratarstvom dodeljeno je 11,2 miliona dinara za dobro osmišljen projekat iz oblasti voćarstva, nabavku 5.500 sadnica četiri sorte trešnje i protivgradne sisteme zaštite za 3 hektara zasada.

Direktor zadruge Miloš Vuković zahvalio je ministru na poseti i izjavio da im je pomoć veoma mnogo značila u preorijentisanju poslovanja da na sopstvenim zasadima obezbede pristojnu zaradu, a ovaj kraj je pogodan za gajenje trešnje i profitabilnije je od gajenja drugih voćnih vrsta.

Predsednik zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov podsetio je kako i sa malim površinama prelaskom na intenzivnu proizvodnju može da se obezbedi egzistencija za svoju porodicu. „Struka i nauka u funkciji moderne proizvodnje recept su za budućnost sela Srbije “

Ministar za brigu o selu svoju posetu opštini Bač završio je u selu Selenča, gde je posetio seoski Dom kulture. Ovo pogranično multietničko selo, velikim delom naseljeno Slovacima ima 1.223 domaćinstva i 2.601 punoletnog stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 40,6 godina. Ovo uredno i lepo uređeno mesto ponos je Bačke, međutim, ni njega ne mimoilazi sudbina drugih manjih sredina širom Srbije – negativni prirodni priraštaj i ekonomska emigracija.

#Južnobački okrug

#Milan Krkobabić

#Poseta