AKTUELNO

Savet EU usvojio je 25. marta prošle godine novu metodologiju proširenja na insistiranje Francuske. Zemljama kandidatima ostavljeno je da izaberu, a Srbija se odlučila za otvaranje klastera.

Iako je najavljivano da bi način primene nove metodologije na nastavak pristupnog procesa sa Srbijom trebao da bude poznat do kraja februara, u EK i dalje rade na usaglašavanju detalja.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže da je prošlo već godinu dana i da bi bilo nekredibilo da Savet EK ne izađe sa planom primene nove metodologije i detaljima toga kako će se pristupati Evropskoj uniji. Podseća da su Srbija, Severna Makedonija i Albanije prihvatile da EU pristupaju po novoj metodologiji i Ističe da se u otvaranju poglavlja i pristupnom procesu neće „ići ispočetka“, a da se nova metodologija ne donosi zbog Srbije, već zbog Severne Makedonije i Albanije, jer je to bio uslov da Francuska da zeleno svetlo ovim zemljama za početak procesa.

Foto: TV Vesti

- Mi smo se opredelili za novu metodologiju, kako je i ispravno, i pregovarački okvir nam ostaje isti, kao onda kada smo 2014. počeli pregovore – kaže Grubješić za TV Vesti.

Kaže da su sada logičnije grupisana poglavlja i da revidirana prethodna metodologija, ili nova kako je zovu, daje prednost jer se poglavlja ne otvaraju jedno po jedno, već se otvaraju u okviru klastera.

Foto: TV Vesti

- Nova metodologija predviđa da se poglavlja zatvaraju za godinu dana i proces se ubrzava, ako se vidi da je zemlja spremna. U teoriji sve izgleda odlično, ali tu ima i druge strane – političke volje – kaže Grubješić za TV Vesti.

Proces je ostao kompleksan i zahteva punu posvećenost, kako zemalja članica, tako i kandidata.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, Orion - 603, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram Youtube!

#Suzana Grubješić