AKTUELNO

Film "Dara iz Jasenovca" uzburkao je javnost u čitavom regionu. Govoreći o kritikama iz Hrvatske, sagovornici Pinka su ocenili da se ne može tako lako dobiti njihovo pokajanje, kao i da je neophodno da se Hrvatska jasno distancira od ustaštva.

Predsednik Udruženja lobista Srbije Nenad Vuković napominje da se o Jasenovcu i pre znalo i govorilo, ali ne na ovako direktan i bolan način.

- Za većinu ljudi je ovaj film bolan i šokantan - rekao je Vuković.

Suviše su ozbiljne i duboke podele na kojima se ovaj film zasniva, teška i bolna tema kojom se bavi. Njom se treba baviti na ispravan, dostojanstven i istinit način, onda čovek ne može da pogreši. Tražiti od nas da promenimo svoju svest, sećanje, vrednovanje istorije, nije od juče.

Vuković je dodao da je veoma važno ne upuštati se u priču o brojevima.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je veliki i težak zločin, broj nije toliko bitan i ne treba da licitiramo njime. Strašan je zločin, ubijane su cele porodice... Ko zna koliko smo genija i nobelovaca izgubili - istakao je Vuković .

Glavni i odgovorni urednik portala Srbijadanas Goran Lalić je istakao da ovo nije antihrvatski film, već antiustaški.

Na početku filma se vidi i Hrvatica koja rizikuje svoj život spasavajući srpsko dete. Jasno treba napraviti razliku između Hrvata i ustaša.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, ova tema zaslužuje mnogo više umetničkih filmova i priča, kroz koje bi se prikazala tragedija običnog čoveka.

- Hrvatska bi trebalo da se jasno distancira od ustaštva - podvukao je Lalić.

#Dara iz Jasenovca

#Goran Lalić

#Nenad Vuković