AKTUELNO

Podnosioci prijava naveli su progon, zatvaranje, okrutno postupanje ili druge nehumane postupke, mučenje, ubistvo i nestanke kao zločine u kojima su bili žrtve.

Među žrtvama zloglasne četvorke komandanata tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, koje su se javile da pred Specijalnim sudom u Hagu govore o torturi, nalazi se šestoro ljudi koji su na svojoj koži osetili mučenja, dok se 11 prijavilo, jer su ubijeni njihovi najbliži članovi porodice.

Šta tačno znači status žrtve i kako će se odvijati suđenje?

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, kaže da oni koji su zatražili status žrtve, uradili su to zato što su, možda, direktno bili podvrgnuti torturama od strane optuženih, ili kako bi bili zaštićeni od raznih pritisaka. Ovaj mehanizam se, kako objašnjava Drecun, prvi put uvodi i razlikuje se od mehanizma statusa žrtava u međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, tzv. Haškom tribunalu, a gde je tužilac istovremeno zastupao i žrtve.

Foto: TV Vesti

- Sada imamo uvedene i pravne zastupnike žrtava. Napravljena je lista onih koji su se prijavili, a koji su ispunili postavljene uslove, a mene je iznenadilo kada sam na toj listi video da se veliki broj srpskih advokata prijavio da zastupa, ne žrtve, već optužene! Kada se odobri status žrtve, onda njen pravni zastupnik ima pravo da prisustvuje suđenjima, da prati ceo tok suđenja i predlaže nove dokaze. Status žrtve ne znači da će se osobe, kojima je taj status dodeljen, pojaviti kao svedoci ili ne. Status žrtve znači da i te osobe mogu da traže odštetu od optuženih, a ako se dokaže da su optuženi i krivi. Dakle, po tome se ovaj mehanizam razlikuje od onog koji je bio prisutan u Haškom tribunalu – pojašnjava Drecun za TV Vesti.

Ostaje, kaže, još prostora da se i drugi prijave za status žrtve.

Foto: TV Vesti

Budući da je zastrašivanje svedoka realnost ovog procesa, Drecun podseća da je tokom suđenja Ramušu Haradinaju mnogo svedoka nestalo, ubijeno, neki su nastradali u sumnjivim saobraćajnim nesrećama, neki su počinili samoubistvo...

- Iz ovoga je jasno da je pritisak na svedoke moguć i da postoji opasnost i od njihove fizičke likvidacije – kaže Drecun.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794 Supernova - 011 SBB - 023 EON - 023 Total TV - 037 Orion - 603 Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram Youtube!

#Milovan Drecun