AKTUELNO

Direktorka Centra za evro-atlantske studije Jelena Milić, govoreći o izborima na Kosovu, rekla je da ćemo u narednih par dana videti kako će se stvari odvijati, da su to ’’užasno kompilikovane procedure’’ smišljene Ahtisarijevim planom, te da je jako dobro što je Srpska lista osvojila 10 mandata.

- Jako je dobro što je Srpska lista pokazala da ima podršku i južno i severno od Ibra i mislim da je to jedna od većih vesti ovih izbora – ocenila je Milić za TV Vesti.

Govoreći o Bajdenovoj čestitki za Dan državnosti, rekla je da između poslednje Trampove i ove sad smo imali sporazum u Vašingtonu koji je dosta toga promenio.

- Možda je dobra vest što je Entoni Blinken, novi državni sekretar, rekao da je potrebna fleksibilnost i spremnost na kompromis svih strana – rekla je Milić i dodala da joj to zvuči ''malo optimističnije''.

Kaže da veruje da Bajden ima mnogo drugih i većih stvari kojima mora da se bavi i da mi u stvari još nemamo formulisanu američku politiku ni prema jugoistočnoj Evropi ni prema Zapadanom Balkanu, pa ni u tom sklopu, kako dodaje, ni oko pregovora o Kosovu.

Foto: TV Pink Printscreen

Milić je rekla da joj je veoma čudno da komentatori koji se bave našim prilikama zamišljaju da bi Srbi na Kosovu trebalo da budu bez kontakta sa Beogradom i da treba samostalno da odlučuju, a da to, kako kaže ’’ne ide baš tako’’.

- Čini mi se da to što Beograd ima uticaj, što koordinirano radi sa Srpskom listom nije kršenje ničega, jer je to vrlo logična okolnost imajući sve u vidu – smatra Milić.

Kada se priča o pregovorima na Kosovu, Milić kaže da pitanje Beograda i Prištine se tiče svih građana Srbije, a ne samo Srba koji žive u južnoj pokrajini, već i Albanaca, Sandžaklija, Bošnjaka, Mađara...

- Čitav period investicija je išao još iz džepova naših roditelja i drugih Srba iz delova bivše Jugoslavije i svi treba da imamo možda neku dobrobit od kompromisnog rešenja. Milo mi je da se naglašava spremnost Beograda na dijalog – kaže Milić.

Podseća da sada obeležavamo 140 godina dobrih diplomatskih odnosa Srbije i SAD i kaže da Srbiju i dalje Amerika pritiska da reši pitanje Kosova, i svojih građana albanskog porekla - braće Bitići i pitanje paljenja ambasade, a da ono što svi zaboravljamo da je pre neki dan u Kongresu završen pokušaj opoziva predsednika Trampa koji su podstakle demokrate zbog napada na Kongres.

- Pristeimo se u poslednjih par godina šta je Samoopredeljenje radilo na Kosovu, kako je upadalo, kako je unosilo suzavac u Skupštinu. Ljudi zaboravljaju... Aktivisti Samoopredeljenja su u jednom od incidenata povredili ruku bivšoj američkoj ambasadorki – podsetila je ona i naglasila da je to stvar koju američka administracija ne zaboravlja i da Kurti tu ima jedan veliki teret.

Naglašava da je Bajden predsednik SAD i da u stvarima u kojima je bilo kontinuiteta, koje su kreirali i drugi centri vlasti u Americi, a ne samo Bela kuća, kako dodaje, on će ih zadržati.

Što se dijaloga tiče, Srbija mora da razgovara ko god da je na prištinskoj strani i dodaje da naša zemlja ne može o tome da odlučuje ko će to biti, jer kako dodaje, privremene institucije na KiM sada imaju neki legitimitet.

- Mi smo se sami odlučili da idemo u EU i onda moramo da razgovaramo – rekla jeMilić.

#Jelena Milić