AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je pobeda Srpske liste na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM garant opstanka Srba i države Srbije na teritoriji južne srpske pokrajine.

Petković je rekao da su Srbi na KiM poslušali predsednika Aleksandra Vučića da glasaju za Srpsku listu, što je, kako je ocenio, doprinelo još jednoj istorijskoj i ubedljivoj pobed te političke opcije, koja je osvojila svih 10 mandata u kosovskom parlamentu.

Uz čestitke povodom Dana državnosti Srbije, posebno građanima na KiM, Petković je istakao da brojevi pokazuju da je Srpska lista osvojila 96,16 odsto glasova, što je procentualno više u odnosu na prethodne održane 2019.

To, kazao je, jasno govori o poverenju koje Srpska lista ima kod naroda na KiM, s obzirom na to da su druge dve srpske stranke koje podržvaju Albance, a koje predvode Rašić Slaviša Petković i Rada Trajković osvojile 3,85 odsto, dva odsto manje u odnosu na prethodne izbore.

Osvojeni rezultat Srpske liste, istakao je Petkković na konferenciji za novinare, govori da će ta politička opcija isključivo odlučivati o budućnosti i sudbini Srba na KiM, u konsultaciji sa Beogradom.

Ocenio je da će postizborna situacija na KiM biti "teška i složena" i dodo da s tim u vezi očekuje pritiske Zapada na Beograd i predsednika Vučića.

Dodao je da izlaznost građana na izbore bila velika, uprkos lošim vremenskim uslovima u pojedinim delovima pokrajine.

"Nisu poslušali one koje su pozivale na bojkot poput Mladena Djorđevića, Dragana Đilasa, Radu Trajković koji koji su želeli da pobede Kurti i da pobedi politika velike Albanije", rekao je Petković.

Očekuje da će izborni rezultat albanskih političkih partija otežati dijalog Beograda i Prištine s obzirom na to da je Samoopredeljenje Aljbina Kurtija već poručilo da "dijalog nije na listi prioriteta".

"Pobedom Samoopredeljenja u potpunosti se menja politka situacija na KiM. A ono što važno i što treba svi da razumemo jeste da su Beograd, država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić za dijalog i da jedino kompromisnim rešenjem i dijalogom možemo doći do istorijskog pomirenja srpskog i albanskog naroda", naveo je Petković i istakao da je to stav i većine država članica EU i najuticajnijih zemalja sveta.

Istakao je Beograd podržava posrednika EU u dijalog Miroslava Lajčaka i ima konstruktivan pristup prema tom procesu koji je u našem interesu.

"Jer, dok imamo dijalog i o teškim problemima govorimo za briselskim stolom izbegavamo probleme na terenu", rekao je Petković i dodao da je kompromisno rešenje jedino moguće uz pristanak Beograda.

"Ako neko pokušava ultimatumima i ucenama da dođe do rešenje od toga nema ništa", zakjučio je Petković.

#Kosovo i Metohija

#Petar Petković