AKTUELNO

Premijerka Srbije govorila je za CNN o uspehu Srbije kada je reč o imunizaciji stanovništva.

Premijerka Srbije Ana Brnabić dala je danas intervju, putem video-poziva, za CNN u kojem je govorila o odlučnoj borbi Srbije protiv koronavirusa i nabavci vakcina.

Voditeljka CNN istakla je da je Srbija druga u Evropi, odmah posle Velike Britanije, po broju vakcinisanih građana, a da je Vlada obezbedila čak tri vrste vakcina kako bi građani imali izbor koju vakcinu da prime.

Navela je i da Srbija beleži fantastične rezultate, a na samom početku razgovora, voditeljka je i čestitala premijerki Ani Brnabić na sjajnim uspesima koje beleži Srbija kada je reč o nabavci vakcina.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Hvala vam, moram da kažem da smo odmah doneli odluku da krenemo u nabavku vakcina koje su odobrene za upotrebu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je imao veliku podršku Vlade i mene. Počeli smo da pregovaramo sa različitim proizvođačima i da probamo da nabavimo veliku količinu vakcina što pre je moguće. Mi smo jedna od prvih zemalja, posle Velike Britanije, koja je potpisala ugovor sa Fajzerom, i koja je prvu količiunu dobila u decembru. Takođe, jedan od prvih zemalja koja je potpisala ugovor sa Sinofarmom. Vakcinacija nam je prioritet i građani su nam prioritet - rekla je premijerka.

Ona je dodala da je i digitalni sistem prijave urađen jednostavno, kako bi olakšao sam proces prijavljivanja građana za vakcinaciju.

- Odlučili smo se za onlajn prijavu, koja je pojednostavljena kako bi građani što pre mogli da se prijave i nakon toga da prime vakicnu.

Premijerka Brnabić je podvukla to da je vakcinacija prva mera u spašavanju ljudskih života.

Foto: Tanjug AP/Darko Vojinović

- Vakcinacija je broj jedan kada je reč o spašavanju ljudskih života, i to nema veze sa politikimo. Zato smo počeli da pregovaramo sa svim proizvođačima, Kovaks, Fajzerom, Sinofarmom. Vakcine su bezbedne i efikasne, a to nam je jedino bitno, da naši građani budu sigurni. Radimo sve što je u našoj moći kako bi građani stekli imunitet i da bi ekonomija i život što pre mogli da se vrate u normalu - dodala je Brnabić.

Za kraj je istakla da je sinoć stiglo još 500.000 doza ruske vakcine i da uskoro stiže i Astra Zeneka.

- Trudimo se da što pre pobedimo koronu. Sinoć nam je stigao avion iz Rusije sa 500.000 doza kineske vakcine, a uskoro nam stiže i Astra Zeneka.

#Ana Brnabić