AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Republike Francuske Žan-Luja Falkonija, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, u svetlu prošlonedeljne posete Parizu i sastanka sa predsednikom Emanuelom Makronom.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost predsedniku Makronu za gostoprimstvo, a posebno za odnos uvažavanja koji ima za Srbiju.

“Predsednik Makron je jedan od retkih državnika, uglednih i uticajnih u okvirima evropske i svetske politike i ekonomije, koji je uvek spreman da čuje srpske stavove i razume težinu našeg položaja“, rekao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je izrazio zadovoljstvo što predsednik Makron namerava da ponovo poseti Srbiju, jer je njegova poseta 2019. godine ostavila poseban trag u istoriji srpsko-francuskih odnosa i dala im novi zamajac.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Vučić je, takođe, rekao da su dobri odnosi sa Francuskom od izuzetne važnosti za Srbiju i da će lično pratiti realizaciju zajedničkih projekata. Konstatovano je da projekat beogradskog metroa dobro napreduje i da prati planiranu dinamiku. Razmotren je i napredak drugih velikih projekata poput radova na aerodromu "Nikola Tesla", kojim upravlja francuski "Vansi" i sanacije deponije Vinča, u kojoj učestvuje francuski "Suec". S tim u vezi, na sastanku, kojem su prisustvovali ministri Nebojša Stefanović i Siniša Mali, razgovaralo se o daljem jačanju saradnje, posebno u oblasti infrastrukture, kao i u oblasti odbrane, odnosno vojno-tehničke saradnje.

Predsednik Vučić je i ovom prilikom izrazio nadu da će Srbija, prihvatanjem nove metodologije za vođenje pregovora sa EU, ostvariti napredak na evropskom putu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

#Aleksandar Vučić

#Francuska

#ambasador