AKTUELNO

Govoreći o pitanju Kosova i Metohije i odnosu koji administracija novog američkog predsednika Džozefa Bajdena ima prema našoj južnoj srpskoj pokrajini, prof. dr Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo kaže da, kada bismo pitali svakog Amerikanca da li je Teksas nezavisan i da li treba da se da Meksiku, svaki će odgovoriti vrlo emotivno da je Teksas deo Amerike.

- Amerikanci ne zalaze u to šta je bilo na teritoriji KiM pre 50-60 godina na prostoru KiM, a kamoli pre nekoliko desetina vekova, njima budućnost počinje od danas. Kada ispituju i prikupljaju informacije, oni to rade sa terena, pa tako pošalju nekoga u Beograd, tu se informacije uzimaju i šalju, a na osnovu njih se usmerava politika. Međutim, ljudi koji se nalaze u okruženju onih koji imaju zadatak da ispitaju, verovatno imaju drugačije mišljenje o KiM – kaže Zirojević za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Dovoljno je, kaže, da neko sasluša takav stav da zaključi da se “Srbi ne obaziru na to (status KiM), dovoljno je da im se ponude krediti ili ideja da će ući u EU i oni će prihvatiti sadašnjost i to da oni na Kosovu ne mogu ništa”.

#Mina Zirojević