AKTUELNO

Premijer razgovarao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Jiom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Jiom izrazio je zahvalnost što uvek sa administracijom SAD imaju taj iskren i otvoren odnos i što imamo uspešne bilateralne odnose.

Foto: Tanjug

Sastanak je održan u 10 sati u vili Bokeljka.

Foto: Tanjug

On je najavio jednu veliku investiciju SAD-a u Srbiji naglasivši da će to biti jedna velika i dobra investicija.

Foto: TV Pink Printscreen

-Amerikanci dolaze zbog dobrog poslovnog ambijenta koji imamo u Srbiji, i u tom projektu mi ne dajemo nikakve subvencije - naveo je premijer, dodajući da će u narednih nekoliko dana biti otvorena hala od 10.000 kvadratnih metara u kojoj će posao dobiti 500 ljudi.

Hojtu je zahvalio zbog otvorenog i iskrenog odnosa koji, kako je rekao, već dugo imamo.

Foto: TV Pink Printscreen

-Naši bilateralni odnosi sa administracijom SAD su dobri, u dobrom smeru idu, za nas je od izuzentnog značaja da imamo dobre odnose sa SAD, a iako nemamo iste poglede po pitanju Kosova, ali sam se zahvalio SAD na ponašanju Kfora i prisustvu američkih vojnika na Kosovu, zbog kojeg se srpsko stanovništvo južno od Ibra oseća sigurnije i zahvalio sam se i na reakcijama SAD na pokušaj formiranja vojske Kosova - rekao je Vučić, dodajući da je američkom diplomati preneo brigu u pogledu mogućnosti da Haradinaj bude premijer.

Foto: TV Pink Printscreen

On je naglasio da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu zapadnog Balkana najviši i najbitniji cilj politički i ne samo politički cilj, to je cilj koji nema konkurenciju.

-SAD i Srbija saglasne u tome da je očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu najvažniji prioritet, cilj koji nema konkurenciju, jer to obezbeđuje bolju ekonomiju, veći rast, više investicija i bolji izvoz - naglasio je Vučić.

-Saglasni smo da je očuvanje mira i stabinosti na zapadnom Balkanu predstavlja najviši cilj. Zato smo spremni da uvek razgovaramo na otvoren i najiskreniji način, rešavamo probleme, kako bi sačuvali mir i stabilnost, i kako bi ekonomija bila glavna tema razgovora - naglasio je premijer.

On je istakao da je rekao Jiu da brine posebno oko mogućnosti izbora novog premijera na Kosovu, ako bi to bio Ramuš Haradinaj, naglasivši da će Srbrija biti posvećena dijalogu i razgovoru s Albancima.

-Očkeujem i večeras da nastavimo razgovore u Briselu. To ćemo ćiniti i ubuduće, jer je važno da se dijalog nastavi, moramo sve probleme da rešavamo na miran način, dijalogom - rekao je Vučić.

On se zahvalio na podršci koju SAD pružaju Srbiji u evropskim integracijama i da naša zemlja ne pripada ni jednom vojnom pakttu, dodajući da je zamolio Jia da utiče više na investitore iz Amerike da dolaze u Srbiju, kao što je to uradio Amatek.

Ji: Vučić kao predsednik ima jači legitimitet

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Hojt Ji čestitao je premijeru Aleksandru Vučiću na izboru za predsednika Srbije, ističući da je to veoma važno, jer, smatra, to daje još jači mandat Vučiću da nastavi reforme i približi Srbiju njenom cilju a to je EU i njene institucije.

Ji je takođe preneo danas Vučiću poziv američkog potpredsednika Majkla Pensa da poseti Sjedinjene Države u narednih nekoliko meseci.

Američki diplomata je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom i izabranim predsednikom Srbije Aleksandrom Vuccichem naveo i da taj izbor pokazuje njegov uspeh u svemu što je do sada učinio na mnogim područjima.

On je naveo da je Vučić tim radom privukao mnogo investicija u Srbiju, što je omogućilo otvaranje radnih mesta i izrazio uverenje da će daljim angažovanjem pomoći da Srbija ima sve veći standard.

#Aleksandar Vučić

#Hojt Brajan Ji

'