AKTUELNO

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je portal Biznis.rs da je to ministarstvo pripremilo određene programe koji imaju za cilj da podignu kvalitet života i rada u seoskim područjima, pa i da motivišu mlade ljude da ostanu na selu ili odluče da svoj život zasnuju u seoskoj sredini.

Prema njegovim rečima, jedan od važnih programa je i dodela kuća pod najpovoljnijim uslovima onima koji žele da dođu da žive na selu i obrađuju zemlju.

"Prema podacima agroekonomskog analitičara Branislava Gulana u Srbiji trenutno ima 150.000 napuštenih kuća, čiji je vlasnik poznat i 50.000 kuća u kojima niko ne živi i nerešenog su svojinskopravnog statusa", naveo je Krkobabić.

"Program dodele bespovratnih sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom ima za cilj da motiviše mlade da ostanu, a neke da dođu i žive u selima Srbije. Kuće sa okućnicom do 30 ari, posebno će biti ponuđene u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koje predstavljaju 'demografske crne tačke' Srbije", objašnjava ministar zadužen za brigu o selu.

Broj kuća koje će biti dodeljene zavisi, dodaje ministar, pre svega, od visine opredeljenih sredstava, usvojenih od Vlade Srbije za taj program, rejona, realne ponude takvih kuća i zainteresovanosti. Prednost prilikom dodele kuća imaće porodice sa više dece.

Kao izrazito važan posao ministar navodi i realizaciju ideje o ustupanju zemljišta u državnom vlasništvu, do 50 hektara na besplatno korišćenje mladim bračnim parovima.

"Prema podacima Akademijskog odbora za selo ima blizu 200.000 hektara neiskorišćene državne zemlje. Ideja je da se ona zainteresovanim mladim parovima ustupa u zavisnosti od raspoloživosti i interesovanja u pojedinim rejonima, dokle god je obrađuju prema unapred određenim proizvodnim programima predviđenim od strane stručnih službi za tu geografsku oblast", kaže Krkobabić.

On napominje da je ideja da se tako obrađivana zemlja prenosi i na naredne generacije, odnosno nasleđuje dokle god se obrađuje prema navedenim uslovima. "Naravno, ne prelazi u vlasništvo", ističe ministar za brigu o selu.

#Milan Krkobabić