AKTUELNO

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je u Moskvi sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim o saradnji dve države u suprostavljanju terorizmu, organizovanom kriminalu i ostalim bezbednosnim izazovima.

Nebojša Stefanović, koji boravi u radnoj poseti Rusiji, istakao je posle sastanka da je u prethodnom periodu započeta opsežna policijska saradnja i da MUP ima dobru saradnju sa bezbednosnim službama Ruske Federacije.

Stefanović je ukazao da je sa Patruševim razgovarao i o ugrožavanju bezbednosti i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, saopštio je MUP Srbije.

Dobili smo podršku Rusije u našim nastojanjima da obezbedimo mir i stabilnost i da se realizuju dogovori poput formiranja Zajednice srpskih opština, koji su nam važni, ali i za očuvanje bezbednosti srpskog naroda, pre svega u delovima KiM u kojima nemaju potpunu bezbednost. Republike Srbija i Ruska Federacija po tim pitanjima imaju jedinistven stav i imaćemo podršku Rusije i u budućnosti", naglasio je Stefanović.

Ministar je ukazao da je tema razgovora sa Patruševim bila i borba protiv terorizma, organizovanog kriminala i krivičnih dela vezanih za zloupotrebe na internetu.

Razgovarali smo o aktivnoj saradnji u suprotstavljanju izazovima terorizma, što nijedna država, ma koliko bila velika ili mala, ne može sama da reši- rekao je Stefanović ukazavši da je na tom polju Srbiji potrebna pomoć velikih sila u pogledu razmene informacija.

Kako kaže, treba nam više informacija i saradnja sa onima koji mogu da nam pruže podatke o tome gde se teroristi kreću, kakvi su im planovi i šta Srbija može da preduzme da predupredi svaku potencijalnu opasnost i zaštiti svoje građane.

Prema rečima Stefanovića, razgovaralo se i o policijskoj saradnji u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, ali i o saradnji ruske Nacionalne garde i naše Žandarmerije.

Stefanović je dodao da je tema sastanka bila i zaštita građane obe zemlje od opasnosti koje se kriju na internetu, što će, kako je najavio, biti tema i bezbednosne konferencije koja se ove godine održava u Rusiji.

#MUP Republike Srbije

#Nebojša Stefanović

#Rusija

'