AKTUELNO

Diplomata Zoran Milivojević rekao je da kada je reč o globalnoj temi u evropskom nadmetanju onda je Zapadni Balkan nešto što je interes tranantlanske zajednice da se reši i da treba podsetiti da je u predizbornoj kampanji Džozefa Bajdena bilo prisutno to pitanje.

- Setite se ona dva dokumenta  iz Bajdenovog izbornog štaba koji su se ticali Kosova i BiH i to je ostalo da se reši – rekao je Milivojević za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

- U tom globalnom nadmetanju sigurno je da ovo pitanje žele da reše što pre i na način koji odgovara zapadnim interesima – dodaje on.

Kako dodaje, ono što će doneti dinamiku i promeniti stanje koje smo imali za vreme Trampove administracije to je približavanje Vašingtona, Brisela i Berlina i davanje zelenog svetla da EU, odnosno Nemačka tu stvar vodi, kroz punu asistenciju SAD.

Istoričar Saša Adamović kaže da pre razgovora Bajdena i Merkelove prošle godine je bilo ''slušanje'' u američkom kongresu gde se govorilo o Zapadnom Balkanu i da smo već tada mogli da naslutimo da će se region nalaziti na poprilično visokom mestu njihove spoljnopolitičke agendi, jer ima ozbiljnih spoljnopolitičkih aktera u SAD posebno u okviru Demokratske partije koji smatraju da na Balkanu nije završen posao započet 1990-tih godina.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ostaje glavni cilj SAD da od Srbije iznude priznanje nezavisnog Kosova sa jedne, a sa druge strane da ukinu Republiku Srpsku – smatra on.

Istoričar Predrag Marković rekao je da više nismo sami i da je naša pregovaračka pozicija izuzetno pojačana u odnosu na 1990-te godine.

Foto: TV Pink Printscreen

Podsetio je na kinesku vakcinu i to da je naša država dobila velike količine kineskog cepiva.

- Ta odlična prolaznost u vakcinaciji je to što smo dobili milion kineskih vakcina. Sad se u EU verovatno ''češu po glavi'' i kažu da Srbi nisu tako glupi što ne kleče pred kapijom EU – istakao je Marković.

Napominje da situacija sa vakcinama pokazuje kako je naša pregovaračka politika sadabolja nego što je bila.

- Što se Bajdena tiče, činjenica je da je on ozbiljan vernik i da može da utiče narazumevanje nekih naših interesa na Kosovu kao što je zaštita srpskih svetinja –naglašava on.

#SAD

#Srbija

#Zapadni Balkan