AKTUELNO

Na sastanku je razmotrena i mogućnost učešća ''Behtela'' u izgradnji "autoputa mira" između Niša i Prištine.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić sastao se u Vašingtonu sa Stjuartom Džonsom, predsednikom regionalnih i korporativnih poslova u američkoj kompaniji ''Behtel'', zaduženim za praćenje realizacije izgradnje Moravskog koridora u Srbiji, saobraćajnice koja će povezivati i dva evropska koridora - 10 i 11.

Đurić i Džons izrazili su zadovoljstvo aktuelnom dinamikom radova na Moravskom koridoru, koji će povezati zapadnu i istočnu Srbiju, odnosno sve veće gradove centralne Srbije između Pojata i Čačka - Kruševac, Kraljevo, Trstenik, Vrnjačku Banju, saopšteno je iz ambasade Srbije.

Džons je Đuriću preneo zahvalnost rukovodstva ''Behtela'' na dosadašnjoj odličnoj saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i drugim nadležnim institucijama u Srbiji.

Razmotrena je i mogućnost učešća ''Behtela'' u izgradnji "autoputa mira" između Niša i Prištine.

Ambasador Đurić je ocenio da projekti poput Moravskog koridora šalju jasan signal investitorima da je Srbija sigurna destinacija za poslovanje i realizaciju projekata.

Kako je istakao, tome u prilog govori i otvaranje regionalne kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu, koje predstavlja značajan podsticaj ne samo za Srbiju, njene građane i njen dalji privredni rast, već i za celokupnu ekonomiju regiona.

Američka kompanija ''Behtel'' jedan je od svetskih lidera u oblasti inženjeringa, građevinarstva i upravljanja projektima.

Ugovor o izgradnji Moravskog koridora, odnosno auto-puta E-761, deonice Pojate-Preljina, zaključen je 5. decembra 2019. godine između Vlade Republike Srbije i Konzorcijuma "Behtel - Enka" u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predviđeno je da Moravski koridor bude dugačak 112 kilometara i da, kao prvi digitalni autoput u Srbiji, poveže područje na kojem živi oko 500.000 ljudi.

#Marko Đurić

#Stjuart Džons