AKTUELNO

Srbija regionu ne može da donese nestabilnost, naprotiv. Izjava Bakira Izetbegovića usmerena protiv srpskog naroda dolazi u vreme kada se ceo region suočava sa pandemijom korone i bori se za stablinu ekonomiju, kažu sagovornici TV Pink.

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović rekao je da Srbe smatra lošim narodom. On je to rekao tokom gostovanja na Federalnoj televiziji gde je oštro kritikovao predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Istoričar Nemanja Starović ocenio je da je ova izjava isplanirana.

- Ne mislim da je izjava Bakira Izetbegvića došla slučajno. Oni nisu u poziciji da predstavljaju stabilnu stranku. Nemaju kontrolu u najvećim gradovima u BiH. Politčka nestabilnost je i dalje aktivna, u ekonomskom kolapsu su, nema vakcina za koronu, i onda žele zbog svega toga da se vrate na te teme protiv Srba – kaže Starović.

Foto: TV Pink Printscreen

Na pitanje zašto su Srbi meta u BiH, Starović kaže da je to uigrana matrica.

- To je nešto što je uigrano i žele da građani nasednu na tu ponovljenu priču – dodaje Starović.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da region nije više u onoj situaciji u kojoj je bio devedestih, tačnije da Srbi ne mogu da se predstavljaju kao negativci.

- Tolerancija ovih politika ne ide u korist miru i stabinosti u regionu. Vremena su se promenila i nije moguće ostvarivati velike ciljeve negativno komentarisajući Srbiju. Srbija nikako nije uzrok nestabilnosti u regionu – kaže Milovojević.

Dr Momčilo Diklić ocenio je da izjava Izetbegovića ima za cilj da ponovo pojača mržnju u regionu.

- Pričati o građanskoj BiH, kada su proterani Srbi ali i Hrvati, smešno je. Njihova metoda je da izbegavaju istinu, i pojačaju mržnju – kaže Diklić, ističući da smatra da se Izetbegović upravo boji istine.

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost, kaže da kada se uzme u obzir sitacija sa koronom u celom svetu, poruke mržnje i netoleranicije regionu nisu potrebne.

- Bošnjaci su prikazivani uvek kao žrtve, a Srbi su se predstavaljali surpotno. Šta smeta Izetbegoviću da gradovi cvetaju? Vidimo pandemiju, kada se ceo svet bori za zdravlje svojih ljudi, on daje takve izjave. On ne može da zaštiti svoje generale, ni priču o lošim Srbima i dobrim Bošnjacima. Ta loša paradigma mora da se promeni. Vreme je da Bošnjaci i Srbi krenu zajedno da uređuju državu i li da se u miru lepo raziđu – kaže Galijašević.

#region