AKTUELNO

Poglavlje 35 jeste ključno za Srbiju, ali nije blokirajuće poglavlje, već prilika da jasno kontrolišemo napredak, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majk Devenport i istakao da normalizacija odnosa sa Prištinom ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova.

Ne bih rekao da je Poglavlje 35 blokirajuće poglavlje, to je prilika za sve da jasno kontrolišemo napredak u ovim pregovorima. U vezi sa tim poglavljem jasno je da je cilj kao što je napisano u pregovaračkom okviru - sveobuhvatna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i ovo je sada jasno definisan zajednički cilj u pregovorima - rekao je Davenport.

To je jasan zajednički cilj svih zemalja EU, istakao je Devenport gostujući na TV B92. Na pitanje da li bi Srbija baš zbog poglavlja 35 mogla da dođe u tursku poziciju u pregovorima sa EU, Devenport je rekao da ne vidi tu mogućnost. On je istovremeno istakao i da su poglavlja 23 i 24 takođe izuzetno važna.

-Važno je da budu otvorena što pre, jer se tiču teških stvari poput reforme pravosudja, borbe protiv korpucije i diskriminacije, zaštite ljudskih prava- naveo je on.

Kako je rekao, nakon druge međuvladine konferencije i otvaranja prvih poglavlja, odmah slede novi koraci.

-Otvaranje poglavlja je važno za Srbiju, ali i za EU zbog proširenja. Sledeći korak je sastanak već iduće nedelje u Briselu, a baviće se poglavljem 32 i implementacijom daljih koraka -rekao je Devenport. Kada je u pitanju sloboda medija i izražavanja u Srbiji, za poboljšanjem postoji jasna potreba.

-Sve smo napisali u godišnjem izveštaju. Ne možemo da kažemo da je došlo do napretka u ovoj oblasti, ali postoji razumevanje za to što bi trebalo da se radi da bi do tog poboljšanja došlo -rekao je i dodao da se ne može govoriti o stagnaciji i da je važno što je došlo do usvanja novih medijskih zakona, i što je usvojena medijska strategija.

-Suviše je rano da bismo mogli da procenimo efekat strategije i medijskih zakona, a vrlo bitno je da dodje do potpune implementacije zakona- kazao je on. Devenport je istakao i ulogu slobode izražavanja i slobode medija u efikasnoj borbi protiv korupcije.

-Ne može da dodje do efikasne borbe protiv korupcije bez slobode medija -rekao je Devenport. Govoreći o saradnji sa Vladom Srbije, šef Delegacije EU u Beogradu je rekao da je ona "veoma tesna".

-Lično imam vrlo tesnu saradnju i sa premijerom i sa svim ministrima i ministarstvima. Redovno se vidjamo, a ja sam prvi ambasador koji je učestvovao na sednici vlade posvećenoj evrointegracijama. Dobra poruka je i to što smo zajedno obeležili otvaranje poglavlja u utorak u Beogradu. Ova tesna saradnja i Evropske komisije i Delegacije EU sa Vladom i parlamentom biće od velikog znacaja i naredne godine - kazao je Devenport.

'