AKTUELNO

Nova administracija u SAD vodiće drugačiju politiku od Trapmove. Obnoviće odnose sa EU, a pre svega sa Nemačkom, kažu sagovornici TV Pink.

Vašington i Brisel uveliko obnavljaju "pakt" o združenoj politici prema Srbiji, čije će ključne poluge biti novi pritisci na Beograd da parafira pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom, koji bi podrazumevao priznavanje tzv. Kosova, pišu Novosti.

Prema informacijama Večernjih novosti, osnove budućeg detaljnog američko-evropskog plana za Zapadni Balkan, a posebno Srbiju, praktično su "izdiktirane" iz Berlina, koji nije krio nezadovoljstvo zbog Trampovog pristupa raspetljavanju kosovskog čvora. 

Među najvažnijim stavkama buduće zajedničke strategije SAD i EU jeste pokušaj demontaže Vašingtonskog sporazuma, a zamenik glavnog uredika Večernjih novosti Milan Babović kaže za Novo jutro da je ovakav scenario izvestan.

- Indikativna je ta ofanziva na Vašigtonski sporazum. Očigledno da se Priština nada diskontinuitetu sa Trampovom politikom. Oni su bili dužni da ne pokreću pitanje članstva u međunarodnim organizacijama, a najavili su ponvo kandidaturu za UNESCO. Oni žele da ožive savezništvo izemđu Berlina i Vašingtona, koje je bilo skrajnuto za vreme Trampa – kaže Babović.

Predsednik Udruženja lobista Srbije Nenad Vuković kaže da je EU reterirala u detaljima, pa su, kaže, u jednom momentu bez zevezdice Kosovo nazvali državom.

- Nazvali su KiM državom, pa su povukli tu informaciju sa svog sajta. Naše je da budemo budni i da takve stvari ne dozvoljamo – rekao je Vuković.

- Suština je da demokrate menjaju svoju politku, kao i republikanci koji su izgubili izbore. Možemo da očekujemo pritisak, ali se i oni nalaze u jednoj vrsti tranzicije – rekao je Vuković.

#Kosovo

#Srbija