AKTUELNO

Treba li Srbija ponovo da uvede obavezno služenje vojnog roka?

General u penziji Milorad Stupar kaže da odluka o ponovnom uvođenju vojnog roka mora počivati na naučnim činjenicama, na procenama vojnog i državnog rukovodstva.

- Ta procena se mora bazirati na usvojenim doktrinalnim dokumentima koje imamo i mora se rešavati pitanje koje prouzrokovala operacija “Ćuran” gde je razbijena vojska posle 1999. godine – naveo je on.

Kako je istakao, posle 1999. godine kada je naša vojska izašla na crtu i suprotstavila se najvećoj sili na svetu, uspešno odbranila granicu i realizovala Rezoluciju 1244 promenom vlasti izvedena je operacija “Ćuran” u kojoj je ta vojska koja se supotstavila NATO agresji razbijena.

Foto: TV Pink Printscreen

- Vojska se meri po broju bataljona spremnih za borbu. Od 400 bataljona svedena je na 100 bataljona. Ljudi gledaju tehnička sredstva - od 1029 svedeno je na 239 tenkova, ključ razbijanja vojske je uništenje ljudskog faktora u borbi – istakao je Stupar.

Prema njegovim rečima, vojska je razbijena u akciji "Ćuran" koju su predvodili Boris Tadić i njegov ministar odbrane Dragan Šutanovac i svedena na tih 100 bataljona.

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost je podsetio da se nekada vojni rok služio u periodu od 18 do 27 godina što je bio krajnji rok za one koji su studirali.

Foto: TV Pink Printscreen

- Meni se čini da sada u prvom koraku ne bi trebalo ići na obavezno služenje vojnog roka, ali bi dobrovoljno služenje trebalo na godišnjem nivou podići na 10.000 do 20.000. Kada se jedan proces prekine ne možemo preko noći da vratimo kao da ništa nije bilo – rekao je Kajtez.

Potrebno je da u prvi mah podignemo kontigent na dobrovoljnoj osnovi, istakao je on i dodao da je potrebno videti iskustva u roku od pet godina, pa zatim donositi nove procene.

Kajtez je naveo da vojni rok ne bi morao da bude jednako dug za sve.

Vojni analitičar Vlade Radulović navodi da je teza da je Srbija vojno neutralna opšte prihvaćena, ali se nada da će kao takva biti u narednom periodu prepoznata i u ustavu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nerado govorim o politici, ali činjenica je da smo u nekim ranijim periodima vojsku doveli u jednu situaciju da recimo ratno vazduhoplovstvo ima tri ipo aviona. Razlog nije nedostatak sredstava, već je plan bio da se izgube i ta tri, pa da nam nebo čuva neko drugi, a da bi se naplaćivao procenat – naveo je Radulović.

Teško je sada preko noći vratiti obavezni vojni rok.

#Vojska