AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Vladu Srbije da izdvoji najmanje milion evra za kupovinu stambenih kontejnera za Srbe koji su stradali u zemljotresu na Baniji, saopšteno je iz te organizacije.

Prema grubim procenama na području pogođenom zemljotresom nedostaje više od 1.000 kontejnera da bi se rešile stambene potrebe svih porodica bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Tragična je činjenica da stradali Srbi 10 dana poslije zemljotresa i dalje spavaju u hladnim automobilima, pomoćnim objektima, na livadama, u improvizovanim šatorima od obične plastike i cerade i slično. To jasno pokazuje da hrvatska vlast namerno opstruiše i odugovlači nabavku stambenih kontejnera za stradale Srbe s ciljem da se isele sa svojih vekovnih ognjišta", smatra Linta.

Foto: Tanjug AP/Hina/Saša Kavić

Linta je Mitropolitu zagrebačkom-ljubljanskom Porfiriju poslao spisak 35 srpskih porodica iz 10 mjesta sa kontaktima koje mole da im se hitno obezbede stambeni kontejneri.

Pored toga, Linta je razgovarao sa zamenicom Gradonačenika Gline iz reda Srba Brankom Bakšić Mitić koja je tražila da se isključivo kupuju stambeni kontejneri sa kompletnom opremom, odnosno sa toaletom, mini tuš kabinom, mini kuhinjom i grejanjem da bi stradale porodice imale koliko-toliko pristojne uslove za život dok se ne obnove njihove kuće.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#Zemljotres