AKTUELNO

Političar koji sebe predstavlja kao lidera opozicije i čovek koji tvrdi da bi da menja Srbiju na bolje Dragan Đilas slikao se u veoma prisnoj pozi sa pripadnikom Zemunskog klana Vladom Japancem dok se ovaj nalazio u bekstvu od srpskih organa gonjenja.

Nije novost da se političari, posebno oni koji su bili na vlasti, javno ne izjašnjavaju o bliskim vezama koje su imali sa ljudima iz kriminogenog miljea, kaže za Pink Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost.

- Mnogi će reći da Đilas možda nije znao sa kim se slika, ali vrlo je teško pomisliti da političar tog kalibra, poput Dragana Đilasa, ne zna u čijem je društvu. Gospodin koji je pored Đilasa na slici predstavnik je opasnost kriminalnog klana i postavlja se pitanje kakvu je vezu Đilas imao sa njim – kaže Spasić.

Podseća da je Đilas bio ministar u vladi, direktor Narodne kancelarije predsednika Republike, bio je blizak sa tadašnjim predsednikom Tadićem i postavlja se pitanje da li je tada, i da li i danas ima kontakte sa ljudima poput Vlade Japanca.

Foto: TV Pink Printscreen

- Za Đilasa su se spominjale razne mahinacije poput one sa Mostom na Adi, znamo da je vlasnik brojnih nekretnina, da ima puno novca i postoji osnov za sumnju da je deo kriminalnog klana, čemu u prilog ide i ova fotografija. Đilas bi mogao i da bude predmet istrage i mogao bi da odgovara na pitanja o tome gde je sada Vlada Japanac i ima li kontakt sa njim – kaže Spasić.

Objašnjenje da nije znao sa kime se slika ne pije vodu i vređa inteligenciju građana Srbije, izjavio je Marko Matić, izvršni direktor Centra za odgovorne medije.

- Da zaista ne zna da ko je na fotografiji, trebalo je da se izvini građanima Srbije jer je on političar koji pretenduje na obavljanje državnih funkcija. S druge strane, nisam primetio da Đilas nije zloupotrebljavao situacije kada su, recimo, njegovi mediji proganjali sina predsednika Vučića kada je bio u društvu navijača – kaže Matić.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća i da je tada ugrožavana sigurnost predsednikovog sina i to bez ikakve potrebe.

- Nije bilo nikakvih naznaka da je, recimo, Vučićev sin prihodovao, kao Đilas dok je bio na vlasti. Nema dokaza da je imao barem deo od 619 miliona evra koje ima Đilas, ili da ima desetinu stanova koje ima Đilas. Ne, Danilo Vučić nema sumnjiv biznis, sumnjivu imovinu, a pri tome ga mediji pod indirektnom kontrolom Dragana Đilasa non-stop proganjaju – kaže Matić.

#Marko Matić

#Novo jutro

#mario spasić