AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je novogodišnja noć u Srbiji protekla mirno.

"Imali smo sporadičnih incidenata u noći između 31. decembra i 1. januara, najviše posla imala je Komunalna milicija. Policija je imala samo dva, tri slučaja, pa je to bila vrlo mirna, tiha novogodišnja noć", rekao je Vulin.

Ministar je naglasio da je važno shvatiti koliko je srpska policija efikasna, a osvrnuo se i na pitanje voditeljke o sukobu kavačkog i škaljarskog klana.

"Sukob dva mafijaška crnogorska klana neće nikada prestati, ta količina novca je tako velika je da se svi kriminalci okupe oko toga. Možete zabraniti stranom državljaninu iz Crne Gore da uđe, ali ne možete zabraniti srpskom državljanu da radi za crnogorskog, ne možete ga isterati iz zemlje", kazao je on.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Vulin navodi da smo prošle godine imali pet mafijaških ubistva i sva ubistva su rasvetljena.

"Svi koji su prekršili zakon se nalaze u zatvoru. Statistički posmatrano, Beograd je bezbedan grad, ovo je bezbedna zemlja. Naša policija je izuzetno sposobna", dodao je on i naglasio da ubistvo advokata Miše Ognjanovića nije rešeno, i da se još se radi na tome.

Vulin je pohvalio zaplenu 600 kilograma marihuane, ali je ukazao da to nije dobar znak.

"Ne možete biti zadovoljni ako zaplenite 600 kilograma marihuane, to znači da je prošla negde jedna tona. Tu su i heroin, kokain. Naravno, dobro je zaustaviti šverc droge, ali treba zaustaviti sve. Dilovanje droge treba tretirati kao pokušaj ubistva. Ta količina novca koja se generiše je toliko velika da su kriminalci spremni na sve da bi došli do para", poručio je Vulin.

Ministar se osvrnuo i na nedavno skrnavljenje Večne vatre.

"Da li treba ispred spomenika vojnicima iz Drugog svetskog rata da držimo stražu? To je ljaga na obrazu naše prestonice. U vrlo kratkom periodu javnost će saznati detalje. Obraz prestonice će ponovo biti čist. Voleo bih da pogledam u oči počinioce i pitam - zašto? Nadam se samo da ima nade za te ljude, da shvate šta su uradili", kazao je on.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar Vulin je otkrio i da je suspendovano četiri policajca.

"Definicija organizovane mafije je da je povezana sa nekim iz vlasti, o kojoj god državi da je reč. Ima toga i kod nas. Policajac je dužan da prijavi ako je imao kontakt sa nekim licem iz kriminalne organizacije. Bile su i četiri suspenzije. Što se kazne tiče, može da bude disciplinski postupak ili krivični, zavisi o čemu je reč. Ogromna većina policajaca su pošteni i čestiti ljudi, ali ima i onih koji nisu. Zatvori su za sve", rekao je Vulin.

Upitan da prokomentariše izjavu Bakira Izetbegovića, predsednika SDA, da Srbija i Hrvatska treba da plate milijarde konvertibilnih maraka, kao i da treba da se izvine BiH, Vulin je rekao da ne zna da li je Izetbegović to sam smislio ili mu je neko pomogao.

Foto: Beta/Almir Razić

"Dalo bi se razgovarati i te kako o tome ko je odgovoran za početak građanskog rata u BiH. Ako me sećanje ne vara, rat je počeo tako što je ubijen srpski svat. Ako bismo razgovarali o izvinjenju, morali bismo da se vratimo malo unazad, a Bakir Izetbegović pre nego što pomene ime Srbija ili Vučić, neka kaže ko je pokušao da ubije predsednika Srbije u Srebrenici i da se izvini. Aleksandar Vučić je čovek prema kome je svako nasilje dozvoljeno. A Izetbegović, gde nestade u Srebrenici kad se desio incident (sa Vučićem)? Gde je bio, kao domaćin? Mogu samo da kažem, kada je već spomenuo Dejtonski sporazum i mir koji je postignut, da je to najvažnija stvar u svemu, a Srbija neće dozvoliti gašenje Republike Srpske", rekao je Vulin.

#Aleksandar Vulin

#Bakir Izetbegović

#Policija

#Srbija

#Večna vatra