AKTUELNO

Gostujući u Novom jutru TV Pink Milić i Milinčić su govorile o stanju u svetu i novom svetskom poretku.

Jelena Milić, direktorka CEAS-a, govoreći tome da li je Donald Tramp prva žrtva političke korona krize, kaže da je jutros čula da je to globalistička zavera.

- Mislim da se mora mnogo pažljivije odnositi prema demokratskoj volji većine američkih birača, i da se to ima u vidu. Ne smeju tako paušalne izjave da se daju - ocenila je Milić.

Prema njenim rečima, postoji trend u američkim medijima da se manje izveštava o onom što može da ugrozi željeni ishod, a to je bila Bajdenova pobeda.

Foto: TV Pink Printscreen

- Definitivno mi je pad kredibiliteta mejnstrim medija u Americi jedna od najzanimljivijih stvari u 2020. koja može donekle da određuje i neke druge tokove - kazala je Milić.

Milić je primetila da se govori o dvopolarnom svetu Kina-SAD uz ocenu da je to neprecizno i da mnogo zavisi od toga da li će se transatlantski odnosi ''oporaviti'' od Trampove administracije, kao i da ostaje da se vidi da li će Rusija biti regionalna sila ili će zbog nuklearnog arsenala igrati ''globalnu ulogu''.

- Čini mi se da je Evropa ta koja sada ''luta'', mnogi su se ponadali posle Bajdenove pobede da će evropsko-američki odnosi biti mnogo sinhronizovaniji, ali ne mora nužno da bude tako - rekla je Milić. 

Dodala je da ostaje da se vidi da li će SAD nastaviti sa ubrzanim povlačenjem trupa iz Avganista i kakav će to odijum imati u NATO-u.

EU podbacila, trebalo da bude popustljivija prema Zapadnom Balkanu

Evropska unija je, pogotovo pod predsedavanjem Nemačke, ''ozbiljno podbacila'' kada su u pitanju evrointegacije na Zapadnom Balkanu, izjavila je Milić uz ocenu da je EU trebalo da bude popustljivija prema tom regionu. Milić je kazala da EU kao izgovor za blokadu prošsirenja koristi to što Bugarska navodno blokira Severnu Makedoniju, a da se krivica da nema pomaka u evrointegracijama ''svaljuje'' na države Zapadnog Balkana i neuspeh reformi. ''Ne znam kako su države Zapadnog Balkana mogle da utiču na to što se još uvek ne zna način na koji se implementira nova metodologija pristupanja, što je veoma važno'', rekla je Milić. Ona smatra da je u slučaju Srbije i napretka u reformama trebalo imati u vidu da je prošla godina bila izborna. ''Kad imate izbornu godinu, ne ulazi se u reformske promene kao u godinama kada nisu izbori. Sem toga ovo je za sve bila godina pandemije'', kazala je Milić. Komentarišući izjavu državnog sekretara za Evropu u ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, Mihaela Rota da će, ako EU ostavi vakuum na Zapadnom Balkanu, u taj vakuum iz geostrateških razloga uleteti druge sile koje ne dele demokratske vrednosti EU, Milić je navela da u međunarodnim odnosima nema vakuma, ali da je ''logično'' da će se, ako nema EU i SAD, pojaviti Rusija i Kina. ''Postoji i pojačano prisustvo Turske i arapskih zemalja u BiH, koje može da bude problematično. Iskreno se nadam da će zemlje EU poslušati ocenu Rota'', rekla je Milić.

Podsetila je i na investicioni sporazum koji je EU postigla sa Kinom, a koji je, kako kaže, izazvao ljutnju pojedinih članica koje tvrde da nisu bile pitanje.

- Nova američka adminstracija izrazila je stav da je trebalo sačekati sa tim sporazumom, tvrdi se da su ga porogurali Angela Merkel i Emanuel Makron. Od svega toga će zavisiti kako će izgledati odnosi sila u narednom periodu - zaključila je Milić.

Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica srpske redakcije Sputnjik, se nadovezala rekavši da nije u pitanju samo pad kredibiliteta medija, već pad kredibiliteta Amerike.

- Sve što su radili, radili su tako da sruše naše iluzije o Americi... Amerika je stvorila iluziju celom svetu da je obećana zemlja, tamo se hrlilo i sad se hrli, i dalje imaju prednosti u odnosu na druge - rekla je Milinčić i dodala:

Foto: TV Pink Printscreen

Amerika je u očima ostalog sveta postala nešto potpuno drugačije nego što je bila, a to je delimično zasluga Trampa.

Milinčić je navela da joj se ne dopada reakcija sveta na koronu, jer je na neki način uveden strah čoveka od čoveka.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Amerika

#Jelena Milić

#Ljubinka Milinčić

#Svet