AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da Srbija je 2020. godinu, kada je najveća ekonomska kriza zahvatila globalnu ekonomiju, završava sa najboljim rezulatom u Evropi.

Ministar Mali je rekao da je Srbija od dela novca koji je NLB uplatio u budžet za kupovinu Komercijalne banke prevremeno vratila stari azerbejdžanski dug koji je prethodna vlast uzela po kamatnoj stopi od četiri odsto, te da je tako ostvarena ušteda od 25,9 miliona evra.

Mali je istakao da novac od prodaje Komercijalne banke nismo "bacili" u potrošnju već je deo tog novca, skoro 173 miliona evra, iskorišćen za vraćanje starog azerbejdžanskog kredita.

- Tako smo prevremeno vratili taj kredit i uštedeli 25,9 miliona evra koje bismo platili samo za kamatu - rekao je Mali za "Novo jutro" TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Naveo je da je NLB uplatio u budžet za kupovinu Komericjalne banke 395 miliona evra.

- To pokazuje da investitori veruju u našu zemlju jer smo održali živom ekonomiju tokom 2020. godine - rekao je Mali.

Mali je istakao da vlast radi odgovorno kako bi se smanjio javni dug i kreditno opterećenje i kako bi budućim generacijama ostavila "čistu kasu".

- Držimo javni dug na 56,8 odsto BDP - a na nivou budžeta i 57,8 odsto na nivou opšte države - istakao je Mali i dodao da i pored šest milijardi pomoći države privredi i građanima u 2020. godini držimo nivo javnog duga ispod 60 odsto.

Mali smatra da je najgora kriza iza nas, posebno zbog pojave vakcine za korona virus.

Naveo je da će ova godina biti malo lakša nego prethodna, da su javne finansije stabilne, a da je izgrađeno poverenje i prema građanima i prema investitorima.

Upitan o gasovodu Balkanski tok, koji je juče otvorio predsednik Aleksandar Vučić, Mali kaže da je to streški veoma važan projekat jer, dodaje, ne možete da razvijate ekonomiju ako nemate energetsku bezbednost i sigurnost.

Foto: TV Pink Printscreen

- Značajno smanjujemo cenu gasa na taj način i za građane i za privredu. Imamo mogućnost da dobijemo novac od tranzitne takse - naveo je Mali.

Mali ističe da je Srbija 2020. godinu, kada je najveća ekonomska kriza zahvatila globalnu ekonomiju, završila sa najboljim rezulatom u Evropi.

Naveo je da je optimista u pogledu stope rasta i da očekuje da ona bude šest odsto u 2021. godini što je najveća stopa rasta u Evropi.

Veliki "bum" očekuje i kada je reč o novim fabrikama u Srbiji, kao i da se polovinom ove godine stabilizuje globalna zdravstvena situacije.

- Ponosan sam na rezultate koje smo u ostvarili u korona krizi. Idemo dalje, borimo se svaki dan za Srbiju - zaključio je Mali.

#Budžet

#Ekonomija

#Finansije

#Siniša Mali

#Srbija