AKTUELNO

Koji zadatak sada ima Vijam Voker i kako je moguće da akcija u Račku bude povod za bombardovanje Srbije, a da se istovremno nađe u udžbenicima NATO kako primer kako delovati u slučaju terorizma.

Ponovna pojava Vijlama Vokera i njegova uloga u promocji Velike Albanije su nova faza konsolidacije albanskog faktora u američkoj režiji, ali razloga za paniku nema jer se geopolitičke okolnosti danas bitno razlikuju, smatraju sagovorinici Pinka.

Bivši general MUP-a Goran Radosavljević Guri, koji vodio akciju u Račku, a koja je bila povod za bombarodvanje Srbije, tvrdi da tamo nije bilo nikakvog masakra, već su samo likvidirani teroristi.

Postojala je porodica Mujota, odgovorna za nekoliko ubistava policijaca. Štab je doneo odluku da se sprovede protivteroristička akcija i da se oni uhapše i pohvataju. U akciju smo krenuli na malo neobičan način, morali smo da prođeno kroz njihovu teritoriju. U selu nije bilo žena i dece, verujemo das u očekivali akciju. Rano ujutru, kada su nas straži primetili, došlo je do razmene vatre. Čuvari su ubijeni. Došlo je do borbe koja je trajala do 15.30 sati. Teroristi su likvidirani, kakvog masakra nije bilo", objasnio je Radosavljević.

On je istakao da je Račak u jednom momentu bila zabranjena tema.

Foto: TvPink Printscreen

- Bilo je 36 policajaca, a na osnovu dokumenata - stotinka terorista, ubijeno je njih 42 - naveo je Radosavljević, koji je od NATO alijanse dobio priznanje za doprinos miru za tri akcije, među kojima je i Račak.

Govoreći o najavama formiranja Velike Albanije, Radosavljević je istakao da svet tada i danas nije isti, jer sada postoji i Šangajska liga, koja ima kontrolu nad dve trećine sveta, to je sada ozbiljna protivteža NATO-u.

- Ne bih im preporučio da krenu prema Nišu - dodao je Radosavljević ukazavši na promenjene okolnosti na svetskoj sceni.

Sa njim je sagalasan i Nikola Šainović, nekadašnji potpredsednik vlade SRJ, koji je svojeveremno pregovarao sa Vilijamom Vokerom, a ukazuje da je istorja na Balkanu uvek zavisila od odnosna velikih sila.

- U vreme kada se dogodio Račak, Vokerov zadatak je bio da konsoliduje OVK i uvede ratno stanje. U Hagu sam imao priliku da vidim i njihovu stranu, postojao je plan. Važan elemanat tog plana je upravljanje utiskom, kreira se javni utisak i na njega se lepe stavovi. Kada je dovoljno ojačala OVK, uzet je Račak, rečeno je: “Ovo je masakr”, a sad ide rat - istakao je Šainović.

Foto: TvPink Printscreen

On je dodao da projekat koji obuhvata albanski faktor na jugoistoku Evrope, uz podršku NATO i Amerike nije završen, i da bi aktuelna dešavanja na Kosovu, jugu Srbije i u Makedoniji prevelika slučajnost.

Ovo je nova faza konsolidacije albanskog faktora u američkoj režiji. Oni pokušavaju da nametnu novu fazu da je pitanje Velike Albanije gotova stvar, a Voker treba da stvori uslove za to, to je praksa, uvek se šalje neki penzionisani general", naveo je Šainović.

On međutim, ističe da mesta za paniku nema, jer se svet, kako je dodao, 2008. i 2017. razlikuje za jednog celog (Vladimira) Putina.

- Odnos snaga je danas povoljni za Srbiju, ali su pretnje su iste, kao i one tokom 90-tih godina - zaključio je Šainović.

#Velika Albanija

#Vilijam Voker

'