AKTUELNO

Srbija je taktički uspela da odgovori na svetsku krizu izazvanu zbog korona virusa. To je poruka da je vlas sve vreme znala šta radi, kažu sagovornici za TV Pink.

Markentiški stučnjak Nebojša Krstić osvruno se na 2020. godinu koja je pri kraju i rekao da je činjenica da je ova godina posebna za ceo sveg, sve zbog akutelne pandemije koronavirusa. Međutim, kako je rekao gostujući u Novom jutru TV Pink, rekao je da je slika iz Srbije u toku svetske krize, zapravo poruka kako se dražva dobro nosi sa pandemijom u svakom smislu.

-Mi smo devedeseth imali onu nestašicu i prazne rafove, i da mi je neko tada neko rekao da će tako 2020. da bude u Nemačkoj, Americi ili Francukoj, dok će sasvim suprutno da bude u Srbiji, ne bih verovao. I evo šta smo dočekali, upravo tu sliku. Kod nas je bilo svega što vam je potrebno tokom zdravstvene krize, a ljudi u najrazvijenijim zemljama sveta su stajali u redu i čekali da kupe toalet papir – dao je Krstić retrospektivu ove godine.

On je takođe ocenio da su puni rafovi i borba sa koronom zasluga vlasti u zemlji.

-Uspeli su da nabave lekove, da podignu kovid bolnice za kratko vreme. Za četiri meseca dići ovu modernu opremljenu bolnicu, je veliki uspeh. Nikada ni jedna bolnica nije bila opremljena kao što su nove, a uz to i u svim ostalim ima sve što je potrebno – rekao je Krstić komentarišći nedavnu vest u pojedinim medijima koji su objavili da najnovija bolnica u Batajnici je zapravo bila poplavljena. Kako je Krstić objasnio, od pucanja cevi koja je brzo sanirana, napraveljena je vest kako bi se napala vlast.

-Čak i u tim napadima od strane opozcije osetite neki ton divljenja, jer i oni bolnicu u Batajnici nazivaju spejsšatl, što to i jeste – jedna savremena i moderna, dobro opremljena bolnica – dodaje Krstić.

Urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika Bojan Bilbija rekao je da je dražva taktički regovala na krizu sa koronom.

-Mi nismo mali te nestašice. Videli smo kako je izgldalo u svetu, a kako je kod nas. Sećate se kakva je situacija bila u Italiji. Čujem da se i danas pitaju neki zašto se tada uvodilo vanredno stanje, a ne sada. Nisu svesni da smo mi reagovali preventivno, jer u toj situaciji nismo mogli da odgovorimo medicinskim izazovima. Bilo je jako važno tada uvesti zabranu kretanja, dok dražva ne dobije priliku da se pripremi za borbu sa koronom. Virus je sve zatekao, nismo imali sakfandere, respratore, maske i rukavice. Sada ima svega dovoljno i možemo da se borimo – objašnjava BIlbija.

#Bojan Bilbija

#Nebojša Krstić