AKTUELNO

U Blajburgu će se danas okupiti više desetina hiljada ustaša koji će nekažnjeno pokazivati mržnju, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i istakao da je to najveći skup fašista i neonacista u Evropi.

Vulin je poručio da članstvo u EU ne bi smelo da bude izgovor za nekažnjivost i da Evropa mnogo greši ako iz političkih razloga okreće glavu i dopušta svojoj državi članici da nekažnjeno vraća ustaštvo i fašizam.

- Baš danas u Baljburgu će se okupiti više desetina hiljada ustaša, oni će nekažnjeno pokazivati svoju mržnju i nekažnjeno govoriti da su jasenovački čuvari i da su jasenovačke ustaše i jasenovački koljači vredni sećanja i vredni pamćenja - rekao je Vulin novinarima u Šopićima kod spomenika Slobodanu Peneziću-Krcunu.

Kako je naglasio predsednik Pokreta socijalista, desiće se danas jedna strašna stvar u Evropi i skup na kome će "iste ruke polagati venac na grob streljanim ustašama kao što su polagali venac na grob poklanoj jasenovačkoj deci".

- Nekome nije mesto među pobednicima, da li jasenovačkoj deci, da li ustaškim dželatima - istakao je Vulin.

On je naveo da je za Srbiju jasno da ustaštvo ne sme da se vrati.

Danas će u Blajburgu u organizaciji hrvatskog Sabora biti organizovan najveći skup neonacista u Evropi. Evropa to mora da vidi. Srbija ima pravo i obavezu da to govori, jer niko kao srpski narod nije propatio od ustaša i niko kao srpski narod ne zna šta znači ta strašna ideologija i strašno ustaško zlo. Zato što smo na boljoj strani sveta imamo pravo da govorimo kada svet greši - rekao je Vulin.

Ministar je naglasio da Srbija ima pravo da upozori baš zato što niko kao naša zemlja ne ume da prepozna zlo i da mu se suprotstavi.

Članstvo u EU ne bi smelo biti izgovor da možete da radite šta god hoćete i da gazite sve elementarne vrednosti na kojima Evropa počiva. Evropa ne počiva na Blajburgu već na sećanju o Jasenovcu. Evropa ne sme da počiva na spomen obeležjima ustaškim krvolocima već mora da počiva na pijetetu prema žrtvama ustaštva - naglasio je on.

Dodaje da Evropa ne sme da počiva ni na "ustaškim vikarima koji se proglašavaju za svece", već mora da počiva na žrtvama ustaškog terora koji se više nikada ne sme ponoviti.

- Evropa mnogo greši ako iz političkih razloga okreće glavu i dopušta svojoj državi članici da nekažnjeno vraća ustaštvo i fašizam verujući da se taj fašizam neće izliti i na njihove ulice. Nikada ne znate gde će se zlo završiti samo kada ga oslobodite - naglasio je Vulin.

Kako je rekao, Srbija duguje zahvalnost i poštovanje svojoj generaciji koja je izborila slobodu, duguje samoj sebi da uvek bude uz svoje antiffasitičke korene i uz svoju slobodarsku tradiciju.

Nijedna naša generacija u istoriji nije dala pogrešan odgovor na pitanje koja je najveća vrednost. Uvek je najveća vrednost srpskog naroda bila sloboda baš zato što ova generacija ima na koga da se osloni. Imamo kome da budemo zahvalni hoćemo da pokažemo koliko negujemo tradiciju i poštujemo naše pretke i koliko smo ponosni na doprinos Srbije i srpskog naroda pobedi antihitlerovske koalicije - kazao je Vulin.

Srbija je, dodaje, uvek bila na boljoj strani sveta i nikada nismo bili tamo gde je nesloboda i zlo.

- Baš zato Srbija ima obavezu i da govori glasno i da traži da bude saslušana kada ukazuje da se fašističko zlo ponovo budi - naveo je Vulin.

#Aleksandar Vulin

#EU

#Hrvatska

#ustaše

'