AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova je najavio opsežnu diplomatsku ofanzivu.

Srbija je pogrešila što je procese protiv onih koji su direktni krivci za bombardovanje naše zemlje vodila pred domaćim sudovima, i zato treba da proučimo sve pravne mogućnosti da se protiv Vilijema Vokera preduzmu sve mere, izjavio je prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je podsetio da su nove vlasti posle 5. oktobra 2000. poništile sve ranije donete presude u vezi sa onima koji su odgovorni za bombardovanje, a da se, od tada, na tom planu ništa nije dešavalo.

- Ovde postoji velika odgovornost zato što su laži oko Račka bili direktan povod za bombardovanje Srbije, koje je bilo nelegalno. To je bila agresija, jer Savet bezbednosti UN nije doneo nikakvu odluku o tome - rekao je Dačić.

Kako je istakao, zato treba proučiti sve pravne mogućnosti da se preduzmu mere protiv američkog diplomate Vilijema Vokera.

Foto: Printscreen Youtube

- Treba videti da li je to moguće pred međunarodnim sudovima ili pred nacionalnim sudovima nekih zemalja, kako bi se izbegla mogućnost da se kaže da je reč o srpskom pravosuđu - objasnio je Dačić.

Konstatujući da je problem što se srpsko rukovodstvo godinama posle 2000. nije bavilo, kako je rekao, dokazivanjem činjenice da Srbija nije kriva, već se trudilo da potvrdi sve optužbe koje su išle na ruku onima koji su bili neprijatelji naše zemlje, Dačić je podvukao da ako je Velika Britanija mogla da sama utvrđuje da li je bilo dovoljna razloga i povoda za napad na Irak, to može i Srbija.

Ne znam zašto Srbija ne bi mogla o tome (razlozima za bombardovanje 1999) da govori pred međunarodnom javnošću. Verovatno zato što se to nekome ne sviđa, ali mi nismo ovde da služimo interesima tuđih zemalja, već našem narodu i državi. Radićemo svim snagama na tome, jer je to bitno za budućnost naše dece i Srbije - rekao je Dačić.

Niko neće ponižavati Srbiju

Na izjave političara iz zemalja regiona koji tvrde da je Srbija krivac za tenzije među odnosima država Zapadnog Balkana, Dačić je rekao da se ovo rukovodstvo Srbije nikada neće saglasiti sa takvim izjavama.

- Učinićemo sve da se sačuva mir i stabilnost na Balkanu, ali niko neće ponižavati Srbiju. Srbija je dovoljno jaka da mirno reaguje zato što zna koliko je jaka - rekao je Dačić.

On je poručio da će Srbija i dalje biti "proizvođač" stabilnosti na Balkanu, ali i da je spremna čvrsto da reaguje ukoliko neko želi da je ponižava i ugrozi njen teritorijalni integritet i suverenitet.

O Kosovu

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Dačić je podvukao da Srbija želi mirno rešenje za sve probleme na tom delu njene teritorije, ali ono rešenje koje će uvažavati interese srpskog, albanskog i svih drugih naroda koji tamo žive.

Na pitanje kada se očekuje nastavak dijaloga sa Prištinom, Dačić je rekao da je Beograd tražio da se razgovori nesmetano odvijaju, ali da je albanska strana to odbijala.

Foto: Tanjug

Dijalog u Briselu

Povodom medijskih spekulacija da će u nastavku dijaloga između Beograda i Prištine učestvovati i nekadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt i bivši specijalni izaslanik UN za status Kosova i Metohije Marti Ahtisari, kao savetnici albanske strane, Dačić je rekao da su to gluposti i da ne zna u kakvom bi dijalogu oni mogli da učestvuju.

Kod Federike Mogerini da dođu Ahtisari i Olbrajt? To je besmislica i budalaština, a ne vidim da bi nešto to mnogo i pomoglo. Ahtisarijev plan nije prihvatio SB UN, a pred Kosovom je jasna poruka da ne može da smatra da će ikada postati član međunarodnih organizacija gde je potrebna saglasnost Srbije, jer se bez dogovora sa Srbijom otcepila - rekao je Dačić.

On je dodao i da sumnja da bi Ahtisari uopšte bio savetnik albanske strane, jer se nedavno povukao i sa funkcije predsednika svoje mirnovne organizacije Inicijative za upravljanje krizama (CMI).

Foto: Tanjug AP

Kada je reč o Olbrajt, Dačić to "ne bi čudilo".

- Madlen Olbrajt, Holbruk i Voker, oni nisu savetnici, oni su bili šefovi, i ta veza nikada nije prestajala. Nezavisno Kosovo i Velika Albanija, to je bila njihova priča i njihov projekat - zaključio je Dačić.

#Albanija

#Ivica Dačić

#Ramuš Haradinaj

#Vilijam Voker

'