AKTUELNO

Albanski premijer Edi Rama kritikovao je lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i vršioca dužnosti predsednika Kosova Vjosu Osmani, jer smatra da zbog političkih ambicija čine da Kosovo izgleda smešno, prenosi Reporteri.

"Situacija na Kosovu se neće završiti tako što će Vjosa Osmani postati predsednik, a Aljbin Kurti premijer. Hotijeva vlada još je aktuelna i zastupa Kosovo u svim međunarodnim sporazumima, uključujući i onaj iz Vašingtona. Kada pomešate spoljnu i unutrašnju politiku, što sada čine Osmani i Kurti, Kosovo izgleda smešno u očima međunarodne zajednice i suseda", ocenio je Rama aktuelnu situaciju pred vanredne izbore na Kosovu.

Premijer Albanije govorio je i o aktivnostima parlamenta u Tirani usmerenih na suočavanje sa prošlošću i ratnim zločinima. Ponovo se osvrnuo na ulogu Osmani i Kurtija u tom procesu.

"Što se tiče genocida, Socijalistička partija i Skupština donele su 15 rezolucija. Kosovski rat za slobodu ne započinje sa Vjosom Osmani kao aktuelnim predsednikom, niti sa nekadašnjim premijerom Aljbinom Kurtijem, niti sa mnom. Albanski parlament osudio je etničko čišćenje, genocid i masakre. Zato ponavljam da mešanje spoljne i unutrašnje politike može imati katastrofalne posledice po Kosovo“, zaključio je Rama.

#Edi Rama

#Kosovo