AKTUELNO

Marković je rekao da ono što su Muslimanska braća za Egipat, to su kosovski Albanci za Srbiju.

U Srbiji ovih dana boravi delegacija Egipatske državne televizije, u čijem sastavu je direktor Drugog kanala Egipatske televizije Mohamed Moheb i urednica Taghred Arafa. U Srbiji su posetili Beograd i Jagodinu, gde im je intervju dao predsednik Jeidnstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Kolege iz Egipta interesovali su razlozi zašto se Marković opredelio za jačanje prijateljstva sa Egiptom. “ Mogu da kažem da sam ja jedan od inicijatora da se vrati prijateljstvo između srpskog i egipatskog naroda, kakvo je bilo u vreme Nasera i Tita, kada su Egipat i tadašnja Jugoslavija, zajedno sa Indijom osnovali “Nesvrstane”. Ali ne prijateljstvo samo da se sećamo tih dana, već da ekonomski sarađujemo, jer ekonomija daje stabilnost i Srbiji i Egiptu.

Foto: JS

Srbija i Egipat su danas najvažiniji faktori stabilnosti u svojim regionima. Egipat na Bliskom istoku, a Srbija na Balkanu. Za nas je veoma važno da Egipat nije podržao takozvano nezavisno Kosovo kada je Priština podnela zahtev za prijem u Interpol i što Egipat u svim međunarodnim institucijama glasa pozitivno za Srbiju. Egipat, kao jedna od najuticajnijih država Bliskog istoka i Afrike dakle ne podržava zahteve kosovske Albanaca, a kosovski Albanci, oni iz OVK, su za Srbiju isto što su Muslimanska braća za Egipat, a znamo da je Egipat i više država u svetu stavilo tu organizaciju na listu terorističkih organizacija. Čak Muslimanska braća nisu otela deo teritorije Egipta, a kosovski Albanci su uz pomoć NATO pakta oteli deo srpske teritorije.” rekao je Marković u intervjuu za egipatsku televiziju.

“Ja sam tri puta vodio privredno političku delegaciju u region Crvenog mora, gde se grad Jagodina pobratimila sa gradom Marsa Alamom, a razlog bratimljenja je ekonomska saradnja. Ja sam pozvao egipatske privrednike da iz Srbije uvoze ono što uvoze iz drugih zemalja i u tu svrhu je formiran i Poslovni savet Egipta i Srbije u Marsa Alamu, gde sam ja izabran za predsednika tog Poslovnog saveta”, rekao je Marković koji je pozvao građane Egipta da dođu u Srbiju i obiđu naš glavni grad Beograd, zatim ostale krajeve Srbije, kao i Jagodinu, u čijem Muzeju voštanih figura se nalaze voštane figure aktuelnog predsednika Egipta El Sisija i bivšeg Gamala Abdela Nasera.

Urednica egipatske televizije Taghred Arafa zahvalila se Markoviću na intervjuu i izjavila da je Jagodina jedini grad u kome se nalazi voštana figura njihovog predsednika, što, kako je istakla, dovoljno govori o prijateljstvu dve zemlje, te da to Egipćani veoma poštuju.

#Dragan Marković Palma