AKTUELNO

Dačić je rekao da nije iznenađen stavovima poslanice Viole fon Kramon prema Srbiji, te da je EP sastavljen od različitih politčikih partija i njen stav nije i stav ostalih. Ona je izvestilac Evropskog parlamenta i zato ovde dobija na značaju, ali je neobično da ona sa te pozicije daje takve izjave o Srbiji, dodao je Dačić i ocenio da je njen uticaj na međunarodnu politiku minoran.

- Nisam mnogo iznenađen izjavom Viole fon Kramon, ali ni Evropskim parlamentom generalno, jer je EP kao i Skupština Srbije – sastavljen od različitih političkih grupacija i političkih partija, pa stav jednog poslanika ne mora biti i zvaničan stav - izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, komentarišući izjavu izvestioca Evorpskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon o tome da Srbija treba da uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom i suzbije „maligni ruski uticaj“.

Ističe da ova izjava dobija na jačini i značaju jer je fon Kramonova izvestilac za Kosovo.

- Veoma je neobično da ona u tom svojstvu daje ovakvu vrstu izjava i ocena. Setimo se da je ona pre neki dan izjavila da je dobra vest što nema otvorenih poglavlja za Srbiju. Njeno ponašanje je prilično nediplomatsko, grubo i nepolitičko – ocenjuje Dačić.

Podseća da je na ovakvu izjavu došao odgovor iz Srbije, ali i od njenih kolega iz EP koji su otvoreno napali njeno stanovište. Dačić kaže da se Srbija godinama unazad tera da uskladi svoju politiku sa politikom EU, iako se zna da je obaveza Srbije, budući da je na evropskom putu, da postepeno usklađuje svoju politiku sa politikom EU.

- Mi treba da imamo sto posto usklađenu politiku sa EU u trenutku kada postajemo članica. A da li je neko od vas obavešten da sutra postajemo član? – zapitao je Dačić i dodao da Srbija neće narušavati svoje državne i nacionalne interese i neće, recimo, uvoditi sankcije Rusiji i zadržaće dobre odnose sa Kinom.

Izjava fon Kramonove samo je još jedan u nizu pritisaka i nastavak uobičajene prakse da se Beograd optužuje za sve, dok se Prištini gleda kroz prste, kaže predsednik Skupštine.

Foto: Tanjug AP

Ističe i da potupna usklađenost politike ne znači i ubrzavanje članstva u EU.

- S druge strane, mi ćemo učiniti sve kako bismo radili na zajedničkim interesima, regionalnoj stabilnosti, pomirenju i želimo da smo faktor mira bez opasnosti da će nešto naškoditi našoj ekonomiji. Dakle, regionalna i unutrašnja politička stabilnost za nas su ključni, jer ako to narušimo, teško ćemo u EU – kaže Dačić. 

Dačić je naveo primer Kipra koji ima problem teritorijalnog integriteta i neće dozvoliti da mu Brisel određuje stav prema svom problemu.

Važno je da sa novom američkom administracijom napravimo vezu, rekao je Dačić i ocenio da je dobro da Eliot Engel posle 30 godina više nije u Kongresu, jer je prepoznat kao uticajni albanski lobista.

Ima ljudi oko novog predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji su iz bivše administracije koji misle da naprave pritisak na Srbiju, ali to neće biti kao ranije, kao devedesetih, smatra Dačić.

Sa Rusijom je veoma važno da održavamo dobre i stabilne odnose, dodao je on i napomenuo da šef diplomatije te zemlje naredne nedelje dolazi u region, a možda će posetiti i Srbiju.

Dačić je najavio i da će u oktobru sledeće godine biti obeleženo 150 godina od prvog zasedanja Skupštine Srbije. 

Foto: TV Pink Printscreen

Sledeće nedelje telefonom sa Mekalisterom

Dačić je najavio da će za desetak dana poslanici u plenumu raspravljati o ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija.

Dačić je rekao da će se i naredne godine nastaviti naredna faza međustranačkog dijaloga i sledeće nedelje ga očekuju telefonski razgovor sa predsednikom Spoljnopolitčkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

On je rekao da parlament sada radi po redovnom postupku, nema hitnih, a sednice se zakazuju sedam dana unapred.

Zakon najmanje 15 dana "boravi" u skupštinskim odborima, jer kad je po hitnom postupku već sutra u plenom, a odbori o tome ne raspravljaju na određeni način, predočio je Dačić.

Do kraja decembra, 29. decembra u ponoć, kada se završava redovno zasedanje, imaćemo još četiri sednice, set ekonomskih i zakona iz sektora državne uprave, istakao je on.

Dačić je rekao da je u parlament stigao predlog ustavnih promena u delu pravosuđa.

Odbor za ustavna pitanja će po završetku redovnog zasedanja krenuti u razmatranje tog teksta, a to neće biti neki kraći period. Idemo u promenu Ustava, a to podrazumeva i referednum, objasnio je Dačić.

Nikakvih drugih promena Ustava nema osim onih u delu pravosuđa, predočio je Dačić na pitanje da li Kosovo i Metohija ostaju deo preambule Ustava.

Referendum i posle referenduma je proglašenje tih promena, taj proces traje, ali on se kreće. U narednim nedeljama će krenuti te aktivnosti, ocenio je Dačić.

#Ivica Dačić

#Novo jutro