AKTUELNO

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će izlaganje Danijela Servera pred Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, gde bi trebalo da iznese svoje predloge za BiH, biti najava državnog udara od dokazanog neprijatelja Republike Srpske.

Na pitanje da prokomentariše medijske navode da će na današnjem saslušanju pred Kongresom učestvovati Medlin Olbrajt, Januš Bugajski i Danijel Server koji će dati preporuke budućoj administraciji Džo Bajdena o tome kakve bi trebalo da zauzmu stavove u vezi sa zemljama zapadnog Balkana, Dodik je rekao da Server u svom izlaganjem predlaže ukidanje Ustava BiH koji je uz sve manjkavosti obezbedio da se u BiH održi mir i etnički balans, o kojem su kreatori Dejtonskog sporazuma vodili računa.

- Da je BiH mogla da opstane takva za kakvu se Server sada zalaže, ona bi još 1995. godine bila tako koncipirana. Građanski ustav, o kojem Server govori, mogao bi biti uspostavljen samo uz rušenje mira i uvođenje BiH u destabilizaciju sa nesagledivim posledicama. Server po ovome što vidimo iz medija poziva na ukidanje konstitutivnih jedinica BiH, dakle na rušenje BiH od kojih je ona i sastavljena, za šta sam siguran da ne postoji interes ni kod aktuelne ni buduće američke administracije, istakao je Dodik.

On je ukazao da rušenje BiH nije čak interes ni onih koji BiH vide onako kako je i Server vidi.

- Ako kaže da niko izvan BiH ne može reformisati njen Ustav, nejasno je koga je video u BiH da ima kapacitet da reformiše Ustav kako ga on zamišlja. U Republici Srpskoj ne postoji kapacitet za takve aktivnosti, bez obzira koje razlike postojale između vlasti i opozicije o brojnim pitanjima. Ako Server misli da bi Republika Srpska nemo posmatrala svoje ukidanje onda niti je dobro naučio prošlost ovih prostora niti realno sagledava aktuelni trenutak, konstatovao je Dodik.

On je ocenio da se i ovakva BiH može kvalifikovati za članstvo u EU ukoliko domaći politički akteri uvaže postojeći Ustav i pođelu nadležnosti, jer BiH nije jedina složena država na evropskom kontinentu, ni u EU.

- SAD su velika sila i siguran sam da svoju spoljnu politiku ne koncipiraju na mašti kvazi analitičara koji su lobisti muslimanske politike u BiH i koji su svojim stavovima u prošlosti češće odmagali nego pomagali, zaključio je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

#Danijel Server

#Milorad Dodik

#Republika Srpska