AKTUELNO

U komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD danas će biti održano saslušanje na kom će učestvovati stručnjaci za Zapadni Balkan.

Oni će dati preporuke budućoj administraciji, koju će predvoditi Džo Bajden, o tome kakve stavove treba zauzeti prema našem regionu.

Prema pisanju medija u regionu, na sastanak su pozvani stručnjaci za Zapadni Balkan, među kojima su bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt, profesor Univerziteta ''Džon Hopkins" Danijel Server i analitičar Januš Bugajski, koji će novoj administraciji dati preporuke za dalje delovanje na Balkanu.

Server će u svom obraćanju pozvati buduću administraciju SAD na snažniji angažman kada je reč o sprečavanju secesije Republike Srpske i unutrašnjim reformama u smislu slabljenja entiteta, te punom priznavanju državnosti tzv. Kosova.

- SAD bi trebalo da pritisnu Evropljane da sankcionišu one koji zagovaraju nezavisnost Republike Srpske, kao i da ojačaju i premeste svoje trupe, uz vidljivu podršku SAD, u grad Brčko na severoistoku zemlje kako bi blokirali secesiju - navodno će tražiti Server na tom sastanku, prenose regionalni mediji.

Glavni američki cilj dijaloga je uzajamno priznavanje Srbije i tzv. Kosova, kao i razmena ambasadora. Server će tražiti da Bajden i kancelarka Angela Merkel eksplicitno objave ovaj cilj i da pritisnu članice EU koje nisu priznale tzv. Kosovo da izjave da će ga priznati najkasnije dok to učini i Srbija.

#Kosovo

#Medlin Olbrajt

#Republika Srpska