AKTUELNO

Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna, poručio je danas šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti i ministar odbrane Nebojša Stefanović, nakon redovne sednice Biroa koja je održana u zgradi Predsedništva Srbije.

Stefanović je istakao da su naše službe razmatrale kako da Srbija i njeni građani budu još bolje i efikasnije zaštićeni od novih pretnji koje postoje u svetu, a za koje se spremaju i druge službe bezbednosti, naročito u oblasti sajber i hibrih pretnji, koje su sve češće prisutne, ne samo u zemljama Evrope, već i u drugim zemljama.

Na sednici je razmatrana i aktuelna bezbednosna situacija u pogledu potencijalnih terorističkih pretnji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Zaključeno je da su službe u prethodnom periodu učinile iz svojih nadležnosti mnogo u pravcu njihovog otklanjanja, ali da će se i ubuduće intenzivno raditi na sagledavanju i praćenju situacije u vezi sa povratkom boraca sa stranih ratišta i moguće ekstremne radikalizacije.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije/Jovo Mamula

Kako je Stefanović naglasio, sve službe bezbednosti i u ovom trenutku aktivno rade kako bi potencijalne pretnje bile minimalne i kako bi otklonile bilo kakav bezbednosni rizik po građane Srbije.

Sednici Biroa, kojom je ministar Stefanović predsedavao, prisustvovali su direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, direktor Vojnobezbednosne agencije brigadni general Đuro Jovanić, direktor policije Vladimir Rebić, zamenik direktora Vojnoobaveštajne agencije pukovnik Dejan Pajić i direktor Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić.

#Bezbednost

#Bratislav Gašić

#Nebojša Stefanović

#Srbija