AKTUELNO

Komentarišući novu rundu pregovora između Beograd i Prištine uz posredstvo EU, koja treba da počne za dva dana, istorčar Saša Adamović, za TV PINK je podsetio da je od kada su se obnovili pregovori na ovoj relaciji, da je najveću ulogu u njima imala Trampova administracija, odnosno Ričard Grenel.

- On je uložio mnogo napora da dijalog pokrene sa mrtve tačke, uspeo je da natera Prištinu da ukine takse na robu iz Beograda, i morao je da promeni vlasti u Prištini da bi taj dijalog mogao da se nastavi – rekao je Adamović.

Kako kaže, Lajčak je sa druge strane ubrzavao taj nastavak dijaloga, i dodao da je on demonstrirao nemoć u nastavku dijaloga.

- Postavljali su se rokovi, ali iz aviona se videlo da od tih rokova nema ništa i da nema uslova za postizanje sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine – rekao je Adamović.

Milivojević je rekao da je u ovom trenutku važno da uopšte postoji bilo kakav dijalog, ali ističe da smo daleko od suštinskog dogovora.

Foto: TV Pink Printscreen

- Optužnice su napravile novu konfuziju na političkoj sceni u Prištini i ne znamo ko je tamo u situaciji i može da pregovara. Drugo, EU je u specifičnoj kriznoj situaciji, kako u budžetu, pa i u proširenju…  - navodi Milivojević.

Kaže da EU nema kapacitet da vodi ozbiljan dijalog, tu se radi o nepostojanju političke volje ali ni instrumenti da se izvrši pritisak na Prištinu.

- Jedini pravi uticaj na Prištinu može da utiče Vašington, ali ostaje da vidimo da li su shvatili da je jedini pravi dijalog moguć uz puno uvažavanje Srbije i njenih interesa – rekao je Milivojević.

#Saša Adamović

#Zoran Milivojević