AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju obišao novoizgrađenu PCR laboratoriju u Severnoj Mitrovici.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da Srbija želi da gradi budućnost, mir i slogu, jer, kaže, jedino tako možemo da opstanemo ovde na našim vekovnim prostorima i da na taj način, živeći u miru sa komšijama Albancima gradimo mir i prosperitet i na celom Zapadnom Balkanu.

“Duboko smo uvereni da istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda jeste ključ za mir i stabilnost u celom regionu”, rekao je Petković, prilikom obilaska zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici, prenosi portal Kosovo online.

On je sa rukovodstvom Centra razgovarao o epidemiološkoj situaciji u Severnoj Mitrovici i obišao novoizgrađenu PCR laboratoriju u Severnoj Mitrovici, u kojoj se obrađuju uzorci testova na koronavirus iz svih sredina sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, a koja je izgrađena sredstvima koje je obezbedila Kancelarija za KiM.

U toj laboratoriji se na dnevnom nivou obradi i do 250 uzoraka sa celog Kosova.

Foto: Kosovo Online

“Samo udruženi i snažno možemo biti u mogućnosti da se branimo od ovog virusa. Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, kao i Kancelariji za KiM, mi smo bili u prilici da izgradimo ovu PCR laboratoriju koja je jedna od najsavremenijih na ovim prostorima”, rekao je Petković.

On je ukazao da zapošljavanje medicinskih radnika najbolje pokazuje pažnju države Srbija prema srpskom narodu.

“Do sada ovde u KBC U Kosovskoj Mitrovici zaposlene su 83 medicinske sestre i 45 lekara, a prošle nedelje je raspisan konkurs za još 38 medicinskih sestara. Pomoći ćemo i kada je reč o nabavci novih sanitetskih vozila i svega drugog što je potrebno”, rekao je Petković.

V.d. direktora Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek poručio je da je epidemiološka situacija komplikovana i zabrinjavajuća, ali da poseta direktora Kancelarije za KiM uliva samopouzdanje da je država uz njih.

“Dobili smo obećanja da će stići dodatni materijali, sanitetska vozila, kiseonik, a najbitnija stvar je konkurs za prijem novih 38 medicinskih sestara i tehničara. Poseta Kancelarije za KiM upravo zdravstvenom cetru govori koliko država Srbija misli o nama”, rekao je Elek.

#Petar Petković