AKTUELNO

Savetnik za propast Dušan Nikezić još jednom se drznuo da komentariše poslovanje nacionalne avio – kompanije Er Srbija, u momentu kada je avio – industrija u svetu bukvalno na kolenima, i kada i najjače ekonomije sveta pomažu nacionalne avio – prevoznike kako bi oni preživeli ovu krizu, izjavio je poslanik SNS Miloš Terzić.

- Nikezić, koji je poznat isključivo po malverzacijama i po svojih šest državnih funkcija, nije imao problem sa očajnim poslovanjem JAT Ervejza, koji je godinama propadao, ali danas ima problem sa Er Srbijom, koja je 2019. godinu završila sa neto dobitkom od 9,5 miliona evra i kao takva ušla u možda najtežu godinu u istoriji avio – industrije. Šest godina uzastopno, Er Srbija ima pozitivan neto profit. Pri tome nije isplaćivala nikakve dividende akcionarima, već je u celokupan dobitak usmeravala upravo za pokriće gubitaka Jat ervejza - rekao je Terzić.      

Prema njegovim rečima, Srbija je zato danas ponosna na svoju avio – kompaniju, koja je na početku krize dovozila naše ljude koji su bili zarobljeni u raznim delovima sveta, baš kao i neophodnu medicinsku opremu.

- Naravno da je kompanija pretrpela gubitke za vreme ove krize, baš kao i sve druge avio – kompanije u svetu, ali dobro je da država ima snage I novca da je pomogne.Jer, država i po regulativi EU može da pomaže svoje avio-kompanije, naravno pod određenim uslovima, baš kao što Srbija i radi - rekao je poslanik SNS i dodao:

Tako je i Nemačka izvršila dokapitalizaciju u iznosu od šest milijardi evra avio-kompanije Lufthansa, a ceo paket podrške toj kompaniji uključuje i državnu garanciju za zajam od tri milijarde evra, Francuska Vlada je omogućila meru pomoći od sedam milijardi evra koja se sastoji od državne garancije za zajmove, Letonija je opredelila 250 miliona evra za dokapitalizaciju Er Baltika, a dokapitalizacija je sprovedena I kod Fin – Era.

Ali, istakao je Terzić, savetnik za propast Dušan Nikezić i njegov saborac Dragan Đilas imaju previše bezobrazluka I premalo znanja da bi to uvideli. 

- Već su pokazali da znaju samo jedno – da pune svoje džepove i da uništavaju zemlju. Za sobom su ostavili opustošene fabrike, ugašene proizvodnje, na stotine hiljade ljudi bez posla. Dragan Djilas je zaradio 619 miliona evra dok se država raspadala, a njegov brat Gojko je postao poznat u javnosti po nekoliko desetina nekretnina - naglasio je Terzić.

Terzić je kazao da danas Srbija pomaže svoju privredu i građane u jednoj od najvećih ekonomskih kriza u istoriji.

- Država je paketom od šest milijardi evra pokazala da je stala uz svoje privrednike i da neće dozvoliti da ekonomija stane. Isto tako je stala uz svoju avio – kompaniju Er Srbija, na koju svaki građanin Srbije može da bude ponosan - zaključio je Terzić.

#Dušan Nikezić

#Er Srbija

#Miloš Terzić