AKTUELNO

Ja sam uvek instirao na tome da se u optužnicama treba da se nađu i pojedini zvaničnici i pripadnici sektora bezbednosti Republike Alabanije, jer tamo su se desili strašni zločini, rekao je Drecun za TV Pink.

Hapšenja prema nalogu specijalnog tužioca Džeka Smita, zbog ratnih zločina pripadnika terorističke OVK tokom sukoba devedesetih, mogu biti proširena i na državljane Albanije, prenose albanski mediji na KiM.

Neimenovani diplomatski izvor, upoznat sa dešavanjima u vezi haških optužnica, rekao je za Top Kanal da su najnovija hapšenja bivših lidera OVK na Kosovu i Metohiji samo početak dugog talasa privođenja pravdi ljudi koji će se morati suočiti sa suđenjem za ratne zločine.

Prema pojedinim navodima, ukoliko tužiocu zatraže hapšenje albanskih državljana koji su bili članovi OVK, Albanija će biti suočena sa obavezom da prihvati nadležnost ovog suda na svojoj teritoriji.

Na prostoru Kosova i Albalnije se nalazilo preko 159 logora koje je kontrolisala OVK, a za koje postoji precizna dokumentacija radne grupe, rekao je predsednik Radne grupe za zločine OVK i šef skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun u Novom jutru TV Pink.

-Ja sam uvek instirao na tome da se u optužnicama treba da se nađu i pojedini zvaničnici i pripadnici sektora bezbednosti Republike Alabanije, jer tamo su se desili strašni zločini. Organizovani kriminal o kojem govori Dik Marti, sve se to dešavalo u Albaniji.Nije ona pala s neba, oni su uticali na stvaranje OVK, oni su na to gledali kao pesnicu za ostvarnje svojih ciljva – kaže Drecun.

Kako kaže, cilj je da se Kosovo jednog dana ujedini sa Albanijom. Dodaje da su se mnogi sa Albanije prebaciali na Kosovo ilegalno.

-U Albaniji su u parlamentu kreirali specijlni tim koji će da utvrdi tvrdnje Dika Martija. Cilj im je da dokažu da nije bilo zločina, samo ne znam šta će onda da istražuju. Ne smemo da dozvolimo da se izvrši revizija činjenica. Ne sme da dođe do prekrajanju istorije – rekao je Drecun.

#Milovan Drecun