AKTUELNO

Promenom predsednika SAD, za nas se stvari neće mnogo menjati, a imamo i neke potvrde da će se vašingtonski sporazum primenjivati, rekla je za NOVO JUTRO televizije Pink, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Grubješić je komentarišući promene u državnom vrhu SAD, kao i na koji način će lideri u regionu uticati na njen stav prema Srbiji, rekla da će on, ipak, pre svega zavisiti od same Amerike.

“Šta se ko ponadao, o tom potom. Osnovni pravci američke politike ostaće isti i Metju Palmer u svom intervjuu to i potvrđuje”, rekla je Grubješić.

Kako kaže, ono što je važno jeste da EU nudi obnovu strateškog partnerstva SAD, i dodaje da je na spusku stvari koje oni stavljaju na dnevni red takođe i Zapadni Balkan.

“Tamo stoji da bi bliska saradnja SAD i EU po pitanju situacije na Zapadnom Balkanu, a posebno po pitanju dijaloga između Beograda i Prištine, doprinela stabilnosti i mira”, rekla je Grubješić.

Ističe da nije u SAD došlo do neke velike promene u administraciji, i dodaje da možemo očekivati aktivniju ulogu SAD na ovim prostorima ali preko EU, tačnije preko Nemačke.

“Za nas se stvari neće mnogo menjati, i imamo neke potvrde da će se vašingtonski sporazum primenjivati”, rekla je Grubješić. 

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Dejan Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, rekao je da su promenjeni odnosi u region.

“Tek ćemo videti kako će se sve promene reflektovati na dalje. Nije više isti ambijent kao što je ranije bio. Ne sumnjam da će biti pritisaka kada je u pitanju BiH”, rekao je Miletić.

Kako kaže, sve vreme su Klintonova i post Klintonova administracija pomalo menjale Dejtonski sporazum, u smislu, kako dodaje, demiletarizacije Bosne i Hercegovine.

“To mislim u smislu da entiteti polako gube ovlašćenja. Narod se tamo borio i izborio za posebnost. Srpski narod nije dozvolio da drugi odlučuju o njegovoj sudbini, i oni su zaslužili Dejton i želja da se to promeni je želja da se izazovu nereid”, rekao je Miletić.

#Dejan Miletić

#Suzana Grubješić