AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić kaže da će danas ili sutra biti saopštene nove, restriktivnije mere za suzbijanje širenja koronavirusa koje će biti uvedene.

Premijerka je, govoreći o jučerašnjoj sednici Kriznog štaba, izjavila da je raspravljano o novim merama, a da su mišljenja unutar Štaba različita.

- Pratimo situaciju u celoj Evropi, uvođenje i relaksaciju mera u EU i šire, i vodimo se i time u odnosu na našu situaciju. Posle ovog gostovanja imam sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i zajedno ćemo razmotriti neke mere, govorićemo o ustavnosti i svrsishodnosti nekih od predloženih mera, a da li ćemo ići na najrestriktivnije, videćemo i u zavisnosti od današnjeg broja zaraženih - kaže premijerka.

Brnabić je rekla da će država sa novim merama izaći danas ili sutra.

Ističe da, prema brojevima u 8 sati jutros, čini se da će dan biti težak, ali ne težak kao prošli utorak. Kaže i da je utorak obično najteži dan po korona preseku.

Foto: TV Pink Printscreen

Premijerka podseća da su prihvaćene izmene i dopune zakona kako bi se reagovalo brže, efikasnije i kako bi se pisale mandatne kazne. I tu je, kako kaže, viđena kontradiktornost u napadima i kritikama naših političkih neistomišljenika jer, otkad su usvojene izmene i dopune zakona o zaštiti od zarazne bolesti, Ustavni sud je dobio već dve inicijative za utvrđivanje ustavnosti ovog zakona.

- Misle da je previše rigorozan i jedna inicijativa došla je od pokreta "Dveri" koji nas ili kritikuju što nemamo mere, ili nas kritikuju jer ih imamo, ili su im previše restriktivne... Sada idu i protiv ovog zakona. Drugu inicijativu podneo je pokret "Živim za Srbiju", ne znam ko su oni, ali je činjenica da se suočavamo sa velikim otporom u borbi protiv epidemije - kaže premijerka.

"Opozicija zloupotrebljava koronavirus u političke svrhe"

Kada je reč o napadima i mešanju politike u borbu protiv epidemije, premijerka kaže da ona nema ništa protiv političkih borbi, sukobljavanja mišljenja, ali da je sada to po strani u većini zemalja sveta, jer opozicija ovako težak trenutak ne želi da koristi.

- Mislim da je to krajnja politička neodgovornost i licemerje, kao i zloupotreba epidemije u političke svrhe. Koristi se težak trenutak kada ne želimo da se bavimo ovakvim zloupotrebama i odgovaranjem na ovakve napade političkoj grupaciji okupljenoj oko Dragana Đilasa - kaže premijerka.

Ističe da država nema vremena da se time bavi jer se bavi životima ljudi.

- Kasnim na ovu emisiju jer sam sa SZO dogovarala sastanak sa njima, u 16h razgovaramo sa "Fajzerom" oko vakcine, juče smo razgovarali sa Rusima, posle emisije idem na sastanak sa Vučićem koji je u subotu pisao Si Đinpingu za kinesku vakcinu - kaže premijerka.

Foto: TV Pink Printscreen

"Pregovaramo o proizvodnji vakcina protiv korone u Srbiji"

Kada je reč o vakcinama, Brnabić kaže da na tome radi ceo državni tim, a da Vučić koristi sve svoje političke veze, kojima su na početku epidemije nabavljani respiratori, pa o njima danas ne brinemo.

- Pregovaramo i o proizvodnji neke od vakcine u Srbiji i zaista ne znam da bi neko mogao da da više od sebe, nego što mi dajemo u ovom trenutku. Radimo posao svim srcem, a Vučić nam je dao zadatak da pregovaramo sa svim partnerima. Specifični smo kao narod jer bi neko hteo da primi američku, neko kinesku, neko samo rusku vakcinu. Kako god bilo, mi želimo da našim građanima obezbedimo sve ove vakcine - kaže premijerka za "Novo jutro".

"Ići čemo na 25.000 testiranih za 24 sata. Dnevno na testove potrošimo oko 700.000 evra"

Kada je reč o zdravstvenom sistemu Srbije i navodima da je on "pukao", Brnabić kaže da svaki ljudski život znači, a da joj brojevi preseka deluju strašno i užasno.

- Strašno je kada nam premine 45 ljudi, ali se i pored toga Srbija uspešno bori, ako se poredimo sa, recimo Severnom Makedonijom. Moramo da pogledamo i druge zemlje da bismo rekli "fenomenalno se borimo". Obezbedili smo testove, bolničke krevete, neinvazivne respiratore, i naša smrtnost je manja. Hrvatska, u apsolutnim brojevima, ima više preminulih od Srbije, BiH koja je 2x manja od Srbije ima mnogo više preminulih od naše zemlje. Bugarska ima 3.814 preminulih o korone. Mi, s druge strane, imamo mnogo više testiranih od drugih zemalja i u to ulažemo velike resurse - kaže premijerka.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da se grade dve kovid bolnice u koje se ulaže 80 miliona evra, kupuje se zaštitna oprema, nabavljaju se lekovi... Trudićemo se, kaže, da idemo na preko 25.000 testiranih dnevno jer je to spas. Kod nas se, dodaje, na rezultat čeka 12 sati.

- Na 100.000 stanovnika imamo najviše urađenih testova u regionu, a druga posle nas je Slovenija. Samo na testove potrošimo nešto više od 700.000 evra dnevno - kaže premijerka.

"I pored borbe sa epidemijom, infrastrukturni projekti ne staju"

Kada je reč o BDP-u, premijerka kaže da je bilo važno da se nastave infrastrukturni projekti, paralelno sa borbom protiv virusa, a pre svega projekti zdravstva.

- Pokrenut je projekat 1 milijarda evra u zdravstvu i svi su se tada smejali! Rast BDP-a znači rast plata, penzija i kvaliteta života. U ovom trenutku radimo na izgradnji KCS, radimo rekonstrukciju Infektivne klinike, radimo na izgradnji Dedinja 2, na izgradnji opštih bolnica u Prokuplju, Vranju, Smederevskoj Palanci, rekonstruišemo velike domove zdravlja poput onog u Valjevu i Novom Sadu, radimo na Tiršovu 2 za koju će u martu biti postavljeni temelji. U petak je potpisan ugovor za KCV - kaže Brnabić.

Ističe da je najmanje 15 gradilišta na teritoriji cele Srbije.

- Završićemo ovu borbu kao jača zemlja, sa jačim zdravstvenim sistemom. Teško je zdravstvenim radinicima, oni su sve dali nama i trudili smo se od 2015. da im pomognemo i damo im veće uslove i bolje plate - kaže premijerka.

Foto: TV Pink Printscreen

Povećane su plate za 65 odsto specijalistima, medicinskim sestrama veće su 65 odsto više, "iako su i danas sramotno male".

- Bilo je teško povećati ih jer smo bili suočeni sa bankrotom zemlje. Danas nam ti isoti koji su doveli do toga da medicinske sestre imaju 35.000 dinara, sada kažu da je sramota da imaju 55.000 dinara. Neverovatno je da neko uopšte sebi dopusoti takvu stvar. Kažu da te plate treba da su 1.000 evra! I treba, treba da su mnogo više, ali što to niste učinili? - zapitala je Brnabić.

Ističe da predsednik Vučić vidi širu sliku i da je snaga Srbije u timskom radu. Kaže da je video da će nama dve kovid bolnice biti potrebne u novembru i decembru i na vreme je pokrenuo projekat.

"Nikad nisam videla da se preti nekom ko čita vesti kao što je to uradio Đilas"

Na pitanje o pretnjama novinarima TV Pink, Brnabić kaže da, nažalost, ne tretiraju se svi novinari isto u Srbiji i za samozvanu elitu postoje građani prvog i drugog reda, pa i novinari.

- Niko od tih novinara i novinarskih udruženja se nije oglasio tim povodom i da pitaju ko je Đilas da definiše ko je novinar i ko je medij, a ko nije. Nikada dosad, pre ovog istupa Đilasa, nisam videla ili čula da neko otvoreno preti nekome ko čita vesti. I onaj ko čita vesti će da plati. Zamislite tu osvetoljubivost i tu osobu na vlasti! Zamislite tu slobodu medija i vladavinu prava - kaže premijerka.

Podsetila je da je Đilas proveo deset godina na vlasti i da svi znaju kako je tada izgledala sloboda medija.

- Tada niko nije znao ime Đilasovog brata, a danas je jedan istraživački medij otkrio njegovu ogromnu imovinu. Tada je to bila crvena linija. Tada je Vučić kao opozicija nije mogao da kaže šta radi Gojko Đilas, njegove firme, koje nekretnine ima... Tada se nije diralo u porodicu - kaže premijerka.

Ističe da se otad do danas promenila opozicija, koja danas nema ideje ni konstruktivne kritike.

Podseća da Marinika Tepić govori o naseljavanju migranata u Srbiju, da VS gaji marihuanu u Moroviću, da NBS ima spremne platne kartice za migrante...

- Oni nemaju pojma šta mi radimo, ne mogu ni da isprate šta radimo koliko radimo - kaže premijerka. Ideja je, kako kaže, da svaki dan lažu, opanjkavaju, optužuju... U martu i aprilu su, podseća, rekli da su mere restriktivne, da su lupali u šerpe, da su u junu upadali u Skupštinu, a da sada govore da mere treba da su restriktivne.

Ističe da će Srbija godinu završiti sa najvećim rastom u Evropi i da će imati najbolje rezultate u zdravstvu, koliko god teško i ružno zvučalo.

- Nismo mogli bolnicu da izgradimo za 40 godina, a sada gradimo dve za 4 meseca, a ovakve laži i kontradiktornosti otežavaju posao. Mi ćemo, ipak, da nastavimo da radimo svoj posao, neki oni nastave svoj... - rekla je premijerka.

#Ana Brnabić

#Epidemija

#koronavirus