AKTUELNO

Bivši potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović ocenio je danas da je isticanje albanske zastave u srpskom parlamentu brutalna provokacija.

- Zamislite kada bi poslanici Srpske liste, a oni imaju puna prava, držali svako na svom mestu zastavu Srbije. Juče je on pravio poređenje sa Gračanicom...Ali to je Srbija – istakao je Čović.

- Prema njegovim rečima, Šaip Kamberi bi umesto takvih provokacija kao poslanik trebalo da se izjasni u Skupštini Srbije odakle oružje dole ili je i on prikrivač naoružanja koje je ostalo zakopano.

To su, dodao je, provokacije u pokušaju da Kamberi „izdigne“.

Foto: TV Pink Printscreen

- U vreme dok sam se ja bavio jugom centralne Srbije on je bio predstavnik nevladine organizacije, bio je kod Rize Haljimija u stranci. Haljimi je umeren u pristupima. Kamberi više nije. Juče je pričao o identitetima pominjići hiljadu četirisko i neku godinu... Njihov identitet je tek počeo da nastaje 1905. godine. Zapravo je identitet Albanaca pravila austrougarska moanrhija od 1896. godine, a oni nacionalni identitet nikako nisu mogli da povežu jer su bili podeljeni u veliki broj plemena. Međusobno su se sudarali i tukli. Imali su čak i različit jezik – istakao je Čović.

Napomenuo je da Albanaca u Medveđi nikada nije bilo više od 20 odsto, a sada ih ima manje od 10 odsto.

- Kada smo ih popisivali 2001. godine u tom biračkom spisku je eliminsan određeni broj ljudi koji imaju prijavu prebivališta na tri mesta. Sledeća stvar je da ne možete da se vodite samo sa prijavom prebivališta i da samo kada su izbori dođete na taj prostor da glasate – naveo je Čović.

Prema njegovim rečima, Albanaca nema dva miliona na prostoru Kosova i Metohije i to su njihove izmišljene priče.

#Nebojša Čović