AKTUELNO

Prema prvobitnoj optužnici za atentat na Olivera Ivanovića, njegova sekretarica i bliska saradnica Silvana Arsović bila je učesnik kriminalne grupe dok je sada osumnjičena kao direktni učesnik ubistva bez ijednog dokaza!

Ovako Ksenija Božović, iz Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", komentariše novu, treću po redu, optužnicu koju je Specijalno tužilaštvo Kosova po nalogu Apelacionog suda podnelo u slučaju surovog zločina u Kosovskoj Mitrovici.

Osim konstatacije da se uopšte ne razmišlja o životima osumnjičenih, koji se terete bez ijednog konkretnog dokaza, Božovićeva ponavlja i svoje uverenje da se od kosovskog pravosuđa ne može očekivati da rasvetli ubistvo Ivanovića:

- Na sledećem ročištu 4. decembra, suđenje se vraća na početak. Posle tri godine nekakvog sudskog postupka dolazimo do početka gde se osumnjičeni ponovo izjašnjavaju o krivici. Zato se pitamo šta je bilo sa prethodnim postupcima.

I Jovana Filipović, advokat odbrane Silvane Arsović, ističe brojne nelogičnosti nove optužnice, a kao prvu nejasnoću navodi ukidanje člana 33 koji se odnosi na pomoć u izvršenju krivičnog dela koji je zamenio član 89 koji "kaže" da su osumnjičeni počinili krivično delo - teškog ubistva.

- To se pre svega odnosi na Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Radeta Basaru i Silvanu Arsović koji su ranije "tretirani" kao pomagači, dok im se sada stavlja na teret da su, iako za to nema nikakvih dokaza, direktni izvršioci krivičnog dela - navodi Filipovićeva.

Kako dodaje, sledeća nelogičnost je ta da se njima stavlja na teret da su počinili i krivično delo zloupotrebe službenog položaja, iako oni nisu osobe koje su bile na određenom službenom položaju.

- Iako se Žarko Jovanović i Dragiša Marković, takođe osumnjičeni, više ne terete za delo prepravljanja dokaza, u novoj optužnici se navodi obrazloženje tog krivičnog dela, što je verovatno samo preneto iz prvobitne optužnice - konstatuje Filipovićeva, koja smatra da Specijalno tužilaštvo ovom, trećom po redu optužnicom nije ispunilo zahtev Apelacionog suda koji je naložio da se ona dopuni ili uredi pre svega u pogledu tačnog vremena i izvršenja krivičnog dela, odnosno osoba koje su izvršile krivično delo kao i sredstva kojim je zločin počinjen.

DODALI JOŠ DVOJE SAUČESNIKA

Novom optužnicom naloženo je da se osumnjičenima, Nedeljku Spasojeviću, Marku Rošiću i Radetu Basari koji se nalaze u pritvoru (prva dvojica od 23. novembra 2018, a treći od 16. oktobra 2019) produži mera pritvora, a ostalim osumnjičenima Žarku Jovanoviću, Dragiši Markoviću i Silvani Arsović mera policijskog javljanja zameni merom kućnog pritvora. Najnovijom optužnicom su obuhvaćene još dve neidentifikovane osobe koje se navode kao učesnici.

#Oliver Ivanović

#Silvana Arsović

#Ubistvo

#farsa