AKTUELNO

Patrijarh srpski Irinej preminuo je danas, a vest o njegovom upokojenju u bošnjačkim medijima obiluje napadima i uvredama.

Koliko je duboka mržnja koju bošnjački ekstremisti u Bosni i Hercegovini gaje prema Srbima potvrđuje i način na koji su pojedini tamošnji mediji izvestili o smrti patrijarha Irineja. 

Iako je on život posvetio tome da sve sukobe i nesloge u regionu primiri o otkloni porukama hrišćanske ljubavi, nekima je i to uvreda. 

Za Radio Sarajevo (radiosarajevo.ba) Irinej je bio „osvedočeni velikosrpski nacionalist, koji je kao član Svetosavske crkve sa svojim kultom mrtvih i osvedočenom mitomanijom pozivao Srbe na mržnju prema svemu što nije srpsko i na uništavanje susednih naroda“.

Foto: radiosarajevo.ba

Sarajevsko „Oslobođenje“ o našem patrijarhu piše da je „bio žestok negator genocida u Srebrenici i strastveno je podržavao ideju Velike Srbije“, a portal „Kliks“ (klix.ba) naziva ga velikosrbinom zbog toga što je propovedao jedinstvo srpskog naroda i što se usudio da podseti na istorijske činjenice o islamizaciji hrišćana u ovom delu Evrope. 

Neverovatni izlivi mržnje prema srpskom patrijarhu svedoče o dubokoj iskompleksiranosti i identitetskoj zbunjenosti dela Bošnjaka u BiH, ocenio je Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost.

Foto: TV Pink Printscreen

„Nije neočekivano što se bošnjačka medijska mašinerija u BiH obrušava na same korene srpskog identiteta, jer oni svoj identitet grade na apsurdnoj negaciji sopstvenih srpskih korena ali i hrišćanskog karaktera jugoistočne Evrope. Srpski narod, iako ima razloga da bude uvređen ovakvim opisom pastirske i istorijske uloge patrijarha Irineja, ne treba da uzvraća istom merom, jer reč je o poslednjim trzajima jednog anahronog šovinističkog mentaliteta koji je našem regionu naneo dovoljno zla. Siguran sam da Bošnjaci ne dele predominantno stav tamošnje političke elite koja je nesumnjivo inspirator ovakvih neumesnih paskvila“, rekao je Starović.

#Patrijarh Pavle

#bošnjački mediji

#napadi